Как да спите в самолет – дори и да сте на средната седалка

25.03.2023 09:26 | Видян 482 пъти

Как да спите в самолет – дори и да сте на средната седалка

Няма нищо по-дразнещо от това да гледате как съседът ви на седалката до вас дреме без усилие, докато вие се редите на опашката за поредния филм по време на полет. Като често пътуващ човек знам много добре, че наваксването с дълбок сън със сигурност не е възможно за всеки - особено за нервните пътници или за тези с безсъние - но опитът да си осигурите поне няколко допълнителни часа, дори и да не е пълноценен сън, е ключът към по-добра почивка.

"Най-добрият залог, за да се чувствате най-добре по време на пътуването и на новата дестинация, е да тръгнете към пътуването си с нисък дълг за сън", казва Джеф Кан, експерт по съня и главен изпълнителен директор на приложението за проследяване на съня Rise Science. "Колкото по-малко сте недоспали, толкова по-голям е шансът да издържите на недостатъчния сън в самолета, както и бързо да се адаптирате към новата часова зона."


 

Макар че добрият сън в икономичната класация може да изглежда като оксиморон за тези от нас, които са прекарали много време в опити да се настанят в удобна позиция, не е невъзможно да си осигурите няколко часа качествена почивка, ако сте готови да се подготвите малко по-рано. По-долу се свързахме с нашата мрежа от професионалисти в областта на съня и често летящи пътници, за да разгадаем каква точно е тайната на добрата почивка на 9000 метра височина, независимо дали сте в първа класа или нямате достатъчно място за краката в икономичната класа. Оказва се, че да разберем как да спим в самолета в крайна сметка не е твърде сложно.


 

Вземете предвид часовата зона, в която летите

Първият въпрос, който трябва да си зададете, е: трябва ли изобщо да спите? "Ако не сте започнали да коригирате графика си преди полета, за да го приведете в съответствие с часовата зона на дестинацията, можете да започнете да променяте графика си в самолета", казва Кан. "Когато се качвате в самолета, настройте часовника си на часа в часовата зона на дестинацията си и се опитайте да спите (или не), да се храните и да получавате слънчева светлина в съответствие с това."

Може също така да избягвате да се храните в самолета, ако в новата часова зона е нощ, казва Кан. Проучване от 2017 г. установи, че храненето в съответствие с новата часова зона по време на полет може да ускори адаптацията. Ако кацнете през нощта или ако се окажете будни през нощта, опитайте се да устоите на храненето до времето за закуска на новото място. Допълнителни изследвания показват, че това, което ядете, също може да окаже влияние: проучванията показват, че висококалоричните диети могат да попречат на адаптацията към новата часова зона.


 

Създайте свой собствен комплект за хигиена на съня

Полагането на малко допълнителни усилия, за да подобрите преживяването си по време на полет, ще ви се отплати многократно, след като се пристегнете за дълъг полет. Обичам да създавам свой собствен комплект принадлежности, вдъхновен от бизнес класата, за да имам лесно достъпни принадлежности за сън, като същевременно правя седалката в икономична класа по-удобна.


 

"Първите неща, които бих посъветвал пътниците да включат в комплекта си, са тапи за уши (или шумоизолиращи слушалки) и маска за очи", казва сертифицираният треньор по съня Алекс Сави. "Изключително важно е да се ограничат стимулите в самолета, тъй като те лесно могат да прекъснат съня." Обичам да избирам тапи за уши EarPlanes, които помагат за регулиране на налягането в кабината и намаляват възможността за болки в ушите. Сложете си чифт шумоизолиращи слушалки като Beats Studio3 и ще се пренесете в свой собствен релаксиращ свят, независимо дали слушате бял шум или успокояваща музика.


 

Има и по-актуална страна на добрия сън. Ако опаковате малък флакон с етерично масло от лавандула, който да втриете в слепоочията си, преди да се опитате да заспите, това ще допринесе за усещането за релаксация и спокойствие. Съществуват множество капсули и дъвки (като дъвките Sarpowa Snooze) с невероятни вещества като CBD, L Theanine или лайка, които са предназначени да ви помогнат да заспите добре през нощта.


 


Внимавайте какво пиете

Може да е съблазнително да се натъпчете с кофеин или алкохол, за да прекарате времето си във въздуха, но избягването на изкушението ще ви помогне да запазите хидратацията си и ще ви улесни да заспите, когато дойде време за изгасване на светлините. По-добре е да пиете билков чай, за да постигнете успокояващ ефект и да спите по-добре в самолета. Turkish Airlines, например, предлага подбрана селекция от билкови чайове, предназначени да подпомогнат релаксацията и по-доброто храносмилане по време на полет, но аз винаги си нося в ръчния багаж пакетчета с чай от маракешка мента. Това е лесен начин да се уверите, че ще имате точно това, което искате, дори ако авиокомпанията, с която летите, предлага само портокалов чай.


 

"Дехидратацията по всяко време може да ви накара да се чувствате уморени, да повлияе на настроението ви и да причини главоболие. Тя дори може да затрудни заспиването. По време на пътуване дехидратацията може да влоши симптомите на джет лаг, а дългите полети са особено дехидратиращи", казва Кан. "Пийте много вода по време на полета, а след като пристигнете, не забравяйте да се хидратирате и там. Това би трябвало да намали и свързаната с дехидратацията умора и, ако е необходимо, да ви помогне да не спите през деня, докато се адаптирате."

Обичам да си нося и собствена плоска бутилка за вода Memobottle, която може да се пълни многократно, за да не се налага да чакам стюардесите да донесат количката с напитки, за да си взема чаша вода. Тя е достатъчно малка, за да се побере лесно в ръчния ми багаж, но все пак може да побере еквивалента на пластмасова бутилка за вода с обикновен размер.


 

 Не се страхувайте да се чувствате уютно


 

Изключително важно е да се обличате удобно по време на дълги полети - и не бива да се притеснявате да се чувствате уютно по време на полет, стига да не притеснявате съседите си по място и да спазвате общоприетите учтиви правила (без боси крака, моля!). Препоръчвам ви да свалите обувките си и да обуете чифт топли компресионни чорапи и чифт сгъваеми чехли за пътуване след излитане. Това ще намали натиска върху стъпалата и ще накара тялото ви да си мисли, че се чувствате уютно у дома, а не на полет със стотици непознати. Отделянето на време за "подготовка за лягане" чрез преобличане в удобни дрехи и опростена грижа за кожата (или просто миене на зъбите) също ще ви помогне да се настроите за сън.


 

Ако все пак решите да поспите малко, Кан съветва да се опитате да оптимизирате средата си за сън така, че да е хладна, тъмна и тиха - трите основни изисквания за идеалната среда за сън. Той предлага да се обличате на пластове, за да можете по-лесно да регулирате температурата си в зависимост от това дали ви е прекалено горещо или прекалено студено. Гореспоменатите тапи за уши и висококачествена маска за сън могат да помогнат за останалите изисквания.


 

Изберете мястото си предварително


 

"Изборът на подходяща седалка играе огромна роля [за спането в самолета]. Обикновено предлагам да изберете място до прозореца, ако е възможно, тъй като то предлага нещо, на което да се облегнете, когато спите", казва Сави. "Въпреки това тази седалка не е идеална за хора, които обикновено често ходят до тоалетната и не се чувстват комфортно да пречат на съседите си."


 

Повечето авиокомпании ще ви позволят да изберете мястото си, когато се отвори онлайн регистрацията, но ако наистина сте решили да получите предпочитаното от вас място, независимо дали става въпрос за място до прозореца или до пътеката, ще трябва да помислите за допълнително заплащане, за да направите избора си на място предварително. Не поемайте риска да седнете на място, което не ви е удобно, ако знаете, че заспиването ще бъде още по-трудно - и имайте предвид потенциалните компромиси при избора си, като например място на изходния ред, което не се накланя, но има допълнително място за краката.


 

Не забравяйте възглавницата си за пътуване


 

Разбираме, че възглавниците за пътуване могат да се сторят малко странни (и обемисти), но правилните възглавници са от огромно значение за качеството на съня и за това, че вратът и гърбът ви няма да ви притесняват при пристигане. Съществуват и множество по-нови, по-дискретни модели, предназначени да се прибират в ръчния багаж, докато не се използват. Особено много харесвам възглавницата Trtl - харесва ми как притиска врата и го поддържа от всички страни, но много ми харесва как прилича повече на шал, отколкото на възглавница за пътуване, и може лесно да се сгъне в малък квадрат, докато не се използва.


 

Източник:cntraveller.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !