Британският принц Уилям посети британски военнослужещи, разположени в Полша, съобщават Би Би Си и Асошиейтед прес. По време на среща с тях вчера, състояла се във военна база близо до полско-украинската граница, той благодари на британските военнослужещи, че защитават "нашата свобода", посочва Би Би Си.

Визитата на принц Уилям в полския град Жешув бе пазена в тайна от съображения за сигурност. Но вчера полско издание все пак написа, че принцът ще пристигне в Полша, придружаван от съпругата си Кейт. Сега медиите съобщават, че той е бил сам по време на това посещение.

"Благодаря на всички ви за работата, която вършите тук", заяви британският принц, който е престолонаследник на британската корона.

"Вие вършите една наистина важна работа тук и защитавате нашите свободи, което наистина важно. Всеки у дома ви подкрепя", допълни принцът.

 

Жешув е на един час път с кола от границата в Украйна. Британската армия има база там, откъдето осигурява подкрепа за тази страна.

Принцът е посетил Полша по искане на британското правителство. Но Уилям още от началото на руската инвазия в Украйна не криеше подкрепата си за тази страна. Тази подкрепя той изрази в Туитър броени дни след началото на инвазията през февруари миналата година. Сега визитата му в Полша подчертава отново тази подкрепа.

 

Снимка: Getty Images

 

Уилям също така посети и полска военна база в Жешув, преди да отлети обратно за Варшава, където пък посети бежански център за украинци, избягали от конфликта в Украйна. Там се срещна с около 300 жени и деца. Някои от тях поискаха да си направят селфи с него. После той поигра тенис на маса с някои от бежанците там.

 

Снимка: Getty Images

 

При кацането си във Варшава принцът заяви:

"Фантастично е да се върна в Полша. Нашите нации имат силни връзки. Чрез нашето сътрудничество в подкрепа на народа на Украйна и неговата свобода, която е и наша свобода и ваша свобода, тези връзки са още по-силни", каза Уилям. "Тук съм, защото исках лично да благодаря на полските и британските военни, че работят в тясно сътрудничество и в партньорство от критично важно значение", допълни той.

"Искам също така да отдам почит на вдъхновяващата човещина на полския народ. Вие отворихме вашите сърца, както и вашите домове", заяви Уилям, визирайки приема, който Полша осигурява на украинските бежанци.

Днес визитата на Уилям в Полша продължава и той ще има среща с полския президент Анджей Дуда. Уилям ще положи и венец на Паметника на незнайния войн, посветен на полските военни, изгубили живота си в конфликти.

Това е първа визита на Уилям в Полша от 2017 г., когато дойде там със съпругата си.

Миналия май преди да стане крал, Чарлз Трети посети пък Румъния, за да се срещне с украински бежанци и това беше първата визита на високопоставен британски кралски представител в региона от началото на руската инвазия в Украйна.

Принц Уилям служи преди време в кралските въоръжени сили, а после бе и пилот на спасителни операции с участието на гражданската авиация, припомня АП.

Великобритания изпрати войски не само в Полша, но и в балтийските страни, за да подсили източния фланг на НАТО пред руската агресия. Страната предостави и над 2,3 милиарда паунда военна помощ за Украйна и й обеща още 220 милиона паунда хуманитарна помощ.