Невиждана изложба на Вермеер отваря врати в Амстердам

07.02.2023 17:07 | Видян 436 пъти

Невиждана изложба на Вермеер отваря врати в Амстердам

Йоханес Вермеер (1632-1675) ни е оставил само 34 (според други източници 37) картини. Наследството му е толкова ценно и, в същото време, оскъдно, че неговите творби рядко се дават назаем на галерии. Ето защо изложбата, която се открива този петък в "Рейксмузеум" в Амстердам, е единствена по рода си. Държавният музей на Нидерландия работи в сътрудничество с музея "Принсенхоф" в Делфт, родното място на художника, както и с редица други галерии и музеи по света, за да представи възможно най-пълна картина на живота и творчеството на холандския майстор. 

Изложбата в "Рейксмузеум" събира 28 картини. Някои от тях са наскоро реставрирани, други са добре познати шедьоври. Това ще бъде най-голямата експозиция с творби на майстора на четката от 17-и век, известен с пресъздаването на интимни битови сцени. Вероятно самият Вермеер никога не е виждал много от собствените си творби, събрани на едно място. 

Творецът от Делфт е починал на 43 години и се смята, че е работил бавно. Директорът на "Рейхсмузеум" Тако Дибитс разказва, че Вермеер е имал голямо семейство и е бил доста зает като търговец на произведения на изкуството. Въпреки това е успял да сътвори картини, изобразяващи тиха красота, окъпана в светлина и с почти фотографска прецизност. "Поразително е - когато погледнете Вермеер, в неговите картини главните герои са предимно жени", припомня кураторът Петер Рулофс, отбелязвайки, че творецът е имал седем дъщери. 

Йоханес Вермеер е най-загадъчната фигура сред холандските майстори. Той не е оставил почти нищо, освен платната си: нито писма, нито дневници, нито документи. Обучавал се е за художник, но приживе не е бил особено признат - вероятно защото е католик в силно протестантска страна (приема католицизма при бракосъчетанието си на 21 години), припомня "Гардиън". Художници и учени до днес спорят дали нидерландският творец е използвал т.нар. "камера обскура" - оптически инструмент, в който образът е прожектиран през малък отвор или леща. Ефектът на светлината, постиган при фотографията, се открива в платната на Вермеер.

Музеи и частни колекции от седем държави са дали назаем шедьоври за изложбата в Амстердам. "Плетачката на дантели" идва от Лувъра, "Млада жена на клавесин" - от Националната галерия в Лондон, а "Дама пише писмо в присъствието на прислужницата си" - от Националната галерия в Дъблин. Други творби са пристигнали от Берлин, Ню Йорк и Токио. Някои, разбира се, не са пътували дълго: в колекцията на "Рейксмузеум" са четири картини на Вермеер, сред които "Млекарката" (1649), а "Момичето с перлената обица" (1664) също "живее" съвсем наблизо - в Хага. 

Всъщност идеята за изложбата се ражда, когато кураторите на Държавния музей на Амстердам научават, че колекцията "Фрик" в Ню Йорк, чиито три Вермеера не са пътували повече от век, през 2023 г. ще бъде затворена за ремонт. В крайна сметка от изложбата липсват само девет от известните творби на гения. Едната е открадната от Бостън през 1990 г. и местонахождението й днес е неизвестно; две, от музея "Метрополитън" в Ню Йорк, не могат да бъдат изнасяни поради съдържанието на завещанието им; а една от Лувъра е дадена назаем другаде. Останалите пет са твърде крехки, за да понесат пътуването. 

Подобно събитие в арт света няма как да мине без противоречия. В края на 2022 г., след продължителен научен и сравнителен анализ, "Рейксмузеум" потвърди авторството на три "нови" творби на Вермеер, което някои експерти оспорват. Най-изненадващата е "Момиче с флейта", за която през октомври м.г. Националната галерия във Вашингтон заяви, че не вярва да е истински Вермеер, а по-скоро е дело на негов неизвестен помощник. Дибитс обаче настоява: "Вижте, има различни мнения по отношение на Рембранд, който ни е оставил над 300 картини за сравнение. Когато разполагаш с толкова малко работи, са възможни различни заключения от едни и същи данни. Приписването на авторство не е точна наука."

"Вермеер кара времето да спре", добавя директорът на "Райксмузеум". "Той ви дава чувството, че сте точно тук, с този човек, в тази стая, и времето е спряло. А днес повече от всякога копнеем да спрем времето."

Изложбата се открива на 10 февруари и ще продължи до 4 юни. Още преди откриването са били продадени безпрецедентните 100 000 билета за нея, което е рекорд за "Рейксмузеум" - макар че той е бил домакин на много успешни изложби на Рембранд и Веласкес. За да могат максимален брой хора да се насладят на изложбата, музеят ще работи до 10 ч. вечерта в четвъртък, петък и събота.

Междувременно музеят отвори и уебстраницата Dichter bij Johannes Vermeer (По-близо до Йоханес Вермеер), в която актьорите Стивън Фрай и Джой Делима разказват историите на картините, показани във фотографии с ултрависока резолюция. 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Уилям наруши мълчанието си за рака на...

Принц Уилям обеща да се "грижи" за принцесата на Уелс,...

Македонци пристигат в Съни бийч с...

Група македонци ще пристигне в хотела в „Съни бийч“ тази...

Няма коментари към тази новина !