Чарлз III забрани сервирането на гъши дроб в кралските резиденции

21.11.2022 18:01 | Видян 604 пъти

Чарлз III забрани сервирането на гъши дроб в кралските резиденции

Чарлз III забрани сервирането на гъши дроб в кралските резиденции, съобщава BBC, цитирайки писмо на Организацията за хуманно третиране на животните PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). В писмото се казва, че забраната важи за целия кралски двор и засяга всички резиденции в страната. Списъкът включва Балморал, Сандрингам, замъка Уиндзор, Хилсбъро и Бъкингамския дворец.

Решението на наследника на трона на Елизабет II идва след протести на защитници на животните. Те негодуват отдавна срещу насилственото угояване на патици и гъски за приготвянето на изтънченото гурме ястие фоа гра (foie gras). Вицепрезидентът на организацията PETA Елиза Алън приветства забраната, като я нарече “признание за състрадателна политика” на монарха.

Foie gras се приготвя от черен дроб на патица или гъска, която преди това е била насилствено угоявана. В резултат на това дробът на птицата нараства до 10 пъти, причинявайки заболяване, известно като чернодробна стеатоза. Нехуманното отношение към тези животни повдига етични въпроси отдавна и е причина Чарлз още като принц на Уелс да спре да го консумира.

Предстоящият банкет в Бъкингамския дворец с гост президента на Южна Африка ще бъде първото официално мероприятие, от което гъшият дроб ще отсъства от менюто.

Забраната за сервирането на foie gras в кралските резиденции, макар и знаков жест, няма да спре отглеждането на угоени патици и гъски в Обединеното кралство, отбелязва BBC. Нито ще попречи на продажбата или вноса им.

От PETA настояват също така за коронацията на новия крал на Великобритания да се ползва изкуствена яка, вместо традиционната от хермелин. Церемонята е обявена за 6 май идната година. Засега не се уточнява дали желанието на защитниците на животните ще бъде удовлетворено.


 


 Снимка: БГНЕС

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Средна класа е когато...

Средна класа - когато банката ви отказва кредит, поради...

NOVA търси големите постижения на...

Кои са големите постижения в демократичната история на...

Няма коментари към тази новина !