Започнаха снимките на новия сериал Войната на буквите

07.07.2022 13:12 | Видян 627 пъти

Започнаха снимките на новия сериал Войната на буквите

На 6 юли започнаха снимките на една от най-мащабните до момента телевизионни продукции в БНТ - „Войната на буквите“, като лентата е част от филмопроизводството на обществената телевизия. „Войната на буквите“ беше одобрен миналата филмовата сесия на БНТ, а само няколко месеца по-късно снимките вече започнаха. Производството на телевизионно кино, посветено на историята ни, е задължително и се гордея, че догодина именно в ефира на обществената телевизия зрителите ще гледат не просто българска продукция на световно ниво, a филм за историческото ни богатство, какъвто не е правен от десетилетия.“, каза генералният директор на БНТ, Емил Кошлуков. 12-серийният филм е реализиран по световни стандарти, с най-актуалната в момента кинотехника.

 

Специалните ефекти са изпълнени от холивудското студио, доказано в цял свят - World Wide Effects. Това е единственият български сериал, реализиран с партньорство между  филмова компания „Ню Бояна Филм Студиос“ и Българска национална телевизия и е първата подобна продукция от повече от 30 години. Средновековната драма „Войната на буквите“ разказва историята на най-младия син на цар Симеон – Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви. Действието се развива в последните дни от живота на Симеон Велики и месеците след смъртта му, когато българското царство е разкъсвано от политически интриги и прави опити да се откъсне от влиянието на Константинопол. Историята е забулена в много мистерия, сцените и сюжетът са неочаквани,  а всички герои във филма са обсебени от идеята за силата. Режисьори на сериала „Войната на буквите“ са Виктор Чучков и Зоран Петровски, а изпълнителен продуцент е Габриел Георгиев. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. В главните роли зрителите ще видят Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Деян Донков, Валентин Танев, както и младите актьори Даниел Върбанов и Климентина Фърцова.

 

Вече няколко месеца тече подготовката на декорите и костюмите, чрез които ще се пресъздаде живота в Преслав и Константинопол през 10-и век. „Екипът ни желае да направи един съвременен поглед към миналото. Чрез актьорската игра и чрез начина на снимане ще успеем да направим сериала лесно достъпен за аудиторията и ще разкажем историята в дълбочина“, сподели режисьорът Виктор Чучков. „Действието се развива на фона на политически интриги, битки за надмощие, опити за спасяване на мира между Константинопол и Преслав. Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост, че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни. Искаме да разкажем средновековна история извън канона, без табута или патос“, каза сценаристът Теодора Маркова. 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !