Гласовете на мъртвите тръгва по Viasat History

06.07.2022 12:08 | Видян 465 пъти

 Гласовете на мъртвите тръгва по Viasat History

Viasat History, най-добрият ТВ канал за история на стария континент, е с нова поредица с Проф. Бетани Хюз – историк, автор и ТВ водещ, която ни е представяла „Нил: 5000 години история“, „Помпей: В очакване на бедствието“, „Дневниците на Венера“, „Осемте дни, които създадоха Рим“ и още многоВ „Гласовете на мъртвите“ - новата поредица в три части, която дебютира на 10 юли, неделя, от 22:00 часа, Проф. Хюз води разследване на някои от най-устойчивите загадки на древния свят, като среща зрителите с впечатляващи хора от миналото, разкривайки го в хода на филма. 

 

Като ползва най-нови научни методи и исторически открития екипът на Проф. Хюз прокопава път към тайните на Тутанкамон, като разкриват отговори, убягвали на египтолозите с десетилетия. Има сведения, че Тутанкамон е живял в мрачен свят на кралски интриги, където баща му е бил мразен, а майка му – умъртвена. С помощта на експерт - геолог, Бетани и екипът й се докосват и до най-новите проучвания и свидетелства, за да реконструират идентичността и съдбата на пет от жертвите на катастрофалното изригване на Везувий  малко момче, войник, бременна жена, гледачка и роб. В поредицата намират място най-нови геоложки проучвания и методи на криминалистиката, които разкриват последователността от събития, довели до изригването на вулкана, причинило трагичната смърт на нашите герои и разрушението на Помпей и Херкулан. Той е най-известният фараон.

 

С революционна ДНК технология и криминалистки анализ „Гласовете на мъртвите“ хвърля светлина върху болестта, от която е страдал, ежедневните физически затруднения, които е изпитвал и в крайна сметка кой в действителност е бил той зад всеизвестната златна маска. А има и мрачна семейна тайна. Детството му е мистерия. Според една от теориите, майка му е култовата Нефертити. Но дали е така? Може би отговорът е в Долината на кралете. В една от гробниците са открити множество неидентифицирани кралски мумии – една от тях на жена, умряла на 25 години, а тялото й било покрито с рани, може би някоя от тях – фатална. Когато е направен ДНК анализ се оказва, че е майка на Тутанкамон.

 

Не е ясна причината за смъртта на майка му, но се знае, че царуването на баща му – Ехнатон – не отишло на добре. Има военни провали, ширели се болести и до края на живота му, египтяните вече го били намразили заради опита му да промени религията. Ехнатон умира, когато Тутанкамон е едва на 9 години. Това от една страна е облекчение за древните египтяни. Според последните изследвания със скенер – черепът на Тутанкамон бил твърде издължен и той е страдал от физически недъзи и заболявания, вероятно вродени. Умира една на 18 години, а откритието на гробницата му и съкровищата, които оставя, го превръщат в сензация на всички времена.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !