Всички печелят от предсрочни избори, само Нинова губи

04.07.2022 17:00 | Видян 1042 пъти

Всички печелят от предсрочни избори, само Нинова губи

Голям рев пада сред политиците, от които малцина си признават, че искат предсрочни избори, докато всъщност отлично знаят, че всички печелят от тях. Само Корнелия Нинова губи. Просто е:


Продължаваме промяната вече е с тотално сринат рейтинг, а тепърва ще се разбират доста неприятни неща около формацията и нейните лидери за схемите на управление през последните 6 месеца.


 

След още 6 партията едва ли ще има амбиции за прескачане на бариерата за парламента, дори до тогава да смогне поне да се регистрира съдебно - нещо, което не сколаса почти 8 месеца след изборите през ноември, на които дойде на власт. Ако се класира втора или трета на избори на 25 септември, ще може да участва в бъдещо евроатлантическо правителство на спасението.


 

Формулата за така пакетирано мнозинство вече мина веднъж пред публиката, покрай падането на ветото за РСМакедония преди дни. Ако ПП управлява още 6 месеца при очакваната огромна световна криза, свързана и със съвсем конкретни проблеми - примерно с ядреното гориво, отопението и т.н., при продължаваща висока инфлация, нещата ще добият неприемлива за "продаване" на избирателя форма.

ГЕРБ има устойчив рейтинг, така че - ако не се случи чудо,  ще се върне като първа политическа сила. И като най-вероятен основен участник в бъдещ евроатлантически кабинет на спасението или каквато формула измислят политтехнолозите след изборите, за да има някакъв вид управление в коалиция.

ДПС има стабилни резултати и първо даде заявка за кабинет на спасението, очерта евроатлантическия му контур, даже прие - но засега само като наблюдател, Продължаваме промяната в европейския либерален съюз, в който Движението има съпредседател и зам.-председател и наистина влияе активно на процесите. Като част от една европартия, ДПС и ПП няма какво да играят различни страни на монетата. За Брюксел са 1.

Демократична България има съвсем малко време да покаже собствена физиономия, вместо да позволи да бъде претопена от ПП, което новата партия определено има амбиции да осъществи. Че даже си пуска и говорители, които да навиват публиката в тази посока. Едни избори през септември са оптимален вариант за нова енергия в старата десница, преди от Промяната да са й отнели дори антируската линия като политическа и електорална основа.

Възраждане ще отбележи най-вероятно 3 пъти по-висок резултат от явяването си на ноемврийските избори, възможен е дори още по-висок. Особено след лъжливата позиция на БСП по два въпроса. По Македония - червените гласуваха 3,5 пъти повече "въздържали се", вместо "против", а друго обещаваха, а и медийно твърдяха дори след вота си. И по изгонването на дипломатите - принципната за партията проруска база беше заменена от фейка за лошия Кирил Петков, а е известно, че Асен Василев е много по-голям антируски ястреб, освен "съдружник по неволя" на Нинова в някои операции, за които тепърва ще пишем. Ще питаме Сашо Симов как едната седмица се снима гушнат с Митрофанова, а на другата приема за премиер сиамския близнак на изгонилия я. При червените такива не минават.

ИТН беше отписвана още от класиране за този парламент, но изкара доста по-висок от очаквания от социолозите процент. Много нейни избиратели, мигрирали при ПП на последния вот, със сигурност ще се върнат след казуса с македонското вето при Слави, който е най-старият играч от всички в актуалната бг политика и медийна среда. А това е капитал, който изобщо не е за подценяване. Бързи избори дават голям шанс на Дългия за четвърто представителство в парламента, новогодишни - по-малък.

БСП в момента има истински резултат наполовина на официално представяния в рейтингите на социолозите, които винаги я надценяват, както показа практиката и от последните 3 избора през миналата година. Някои даже двойно - почти всички честно казано. Причината за разминаването е проста: неадекватното поведение на Корнелия Нинова, която има уникалната дарба да проваля и най-добре стеклите се обстоятелства и да повтаря и потретва и най-безумните си грешки. Още 6 месеца на власт наистина ще означават много милиони за определени хора по върховете на партията, но заедно с това - истински проблем с минаването на 4-те процента за червените. И не хартиените бюлетини ще бъдат виновни за това.


 

 


 

Пламен Валентинов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Няма коментари към тази новина !