Жертване на здравето заради визия е зловеща сделка: Иван Неделчев, гл.ас., д-р

06.06.2022 13:06 | Видян 1359 пъти

Жертване на здравето заради визия е зловеща сделка: Иван Неделчев, гл.ас., д-р

Когато човек Ви види, трудно би могъл да предположи, че зад богатирската фасада стои университетски преподавател, как свързахте спорта и науката в едно?

 

Спортувам от 10-годишен, бях много слабо дете, исках да натрупам повече мускули, да мога да се адаптирам. А вече като тийнейджър спортът се превърна за мен в начин на живот. И така е четвърт век. Минал съм през футбол, лека атлетика, волейбол, баскетбол, а последните две десетилетия се занимавам с културизъм и фитнес. От 10 години академично се занимавам с темата за затлъстяването и здравословното хранене, имам разработена  собствена фитнес методика, направих докторат в Националната спортна академия, главен асистент съм и съм директор на спортните курсове в Нов български университет. Създадох и академия за възпитание и образование с метода на спорта на свое име. Също така съм персонален треньор. 

 

В сезона на скоростните мерки за отслабване и трупане на мускули преди морето, какво е Вашето основно послание?

 

Визията е важна характеристика на човека в днешно време. Но жертване на здравето заради визия е зловеща сделка. И не си заслужава.

 

Мнозина попадат на самозвани треньори, които определят себе си и като нутриционисти - специалисти по здравословното хранене, без изобщо да имат подготовка, освен нещо прочетено в нета, не е ли това голям проблем?

 

Има го този проблем с нерегламентираните и неквалифицираните треньори. Фитнес индустрията у нас прави смели крачки напред. Самообразованието обаче може да бъде проблематично. Най-добре е да се създадат единни държавни стандарти: кой има право да бъде треньор, кой - нутриционист, кой няма. Важното е хората да бъдат спокойни, че са в сигурни ръце, че няма да навредят на здравето си. Да се разчита на социалните мрежи за подобни решения - избор на треньор, избор на програма, избор на хранителен режим, е голям риск. Има много заблуждаваща информация. Много фалшиви новини. Човек трябва да се информира от опитен, образован треньор. Другото много важно е правилният избор на треньор, защото много хора се отказват от спорта именно заради неправилно подбиране на този толкова важен човек. Едно е треньор за професионален спорт - там няма демокрация. Друго е при любителския - съвременният треньор има много роли: педагог, психолог, аниматор, освен преподаващ и контролиращ подготовката. 

 

Как се отнасяте към обещанията за чудеса, които правят различни продукти - хапове, прахове, мазила, чайове, с които се напълниха медиите в сезона на влизането във форма?

 

Единственото чудодейно нещо е трудът. И постоянството. Трябва да бъдем много внимателни с тези оферти дали решават проблем или не и създават нов. Външният вид е важен, но не за сметка на здравето. Здравословният начин на живот е култура. Трябват ни познания и за спорта, и за храната, после да надграждаме с квалифицирани ментори.

 

Какъв е коментарът Ви за т.нар. химици - тези напомпани момчета, които станаха толкова типични за пейзажа у нас?

 

Експериментирал съм с всичко възможно, защото работата ми е такава, че преди да препоръчам нещо, трябва да бъда наясно с всички рискове и опасности. Смятам, че химията е за някого, който се готви за състезание под експертен и/или лекарски контрол. Никога не съм прекалявал с нищо и нямам здравословни проблеми. Да, хранителните добавки са част от моето ежедневие 20 г., защото помагат за възстановяването и прогреса, но основата, както казах, е личния труд и постоянството, не може другото да бъде основа.  При любителския спорт е категорично непрепоръчително вземането на химия от типа на допинга, включително и заради голямото внимание, което трябва да има, за да не се създадат зависимости и да се тръгне по наклонената плоскост.

 

Другият актуален проблем и то не само на "химиците" е насочването им към ММА, където също има проблем с професионализма на треньорите, не е ли така?

 

Модерно е, социалните мрежи заливат с такъв ролеви модел, младите хора залитат към него. Но тези силови спортове е много важно да се практикуват единствено в зала и само с наистина професионален треньор. Не на улицата, не по домовете, не по дискотеките. Ако се тренира правилно, развиват доста двигателните качества.

 

Като много активен участник в социалните мрежи неотдавна лансирахте новата си инициатива Спортът спасява, която обединява всички тези теми, по които говорим, със специално внимание към детското хранене заради затлъстяването и двигателната култура за най-младите българи, коя е основната Ви идея?

 

Опознай спорта и ще го обикнеш!...Спортът спасява е инициатива на съмишленици, които сме притеснени за здравословното състояние на нацията. Със собствени средства и енергия имаме амбицията да образоваме обществото в ценностите на правилното хранене, двигателната активност и спорта. Основната идея е да се създаде съвременна държавна политика, така че институциите да отговорят на базови нужди на обществото. Трябва да стигнем до всеки млад човек и да го информираме какво дава спортът: какви качества формира, как калява характера, какви хигиенни и други навици изгражда и от какво може да предпазва - алкохол, наркотици, агресия, криминални прояви, които ни заливат.  Спортът е един здравословен инструмент младият човек да се спаси и да живее живота си ползотворно. Иначе има затлъстяване,  изкривявания, високо кръвно, проблеми с очите заради смарт устройствата и какво ли още не. Много млади хора нямат лесен достъп до спорт по различни причини и той трябва да им бъде осигурен. Целта ни е да повдигнем обществени дебати, да ангажираме институциите, които имат отношение към проблема. Държавата има нужда от помощ. Това е и въпрос на национална сигурност, с който всички трябва да бъдат ангажирани.  

 

 

https://instagram.com/ivnedelchev?igshid=18w7rm3e0kv3x

https://www.facebook.com/IvanNedelchevnbu/автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Симеон и Маргарита отидоха на...

Цар Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита...

Медиите и правителството са на...

Британското правителство и медиите на Острова са на...

Няма коментари към тази новина !