Световната лига по хипертония награди 9 български деца

19.05.2022 00:19 | Видян 663 пъти

Световната лига по хипертония награди 9 български деца

За Световния ден на хипертонията кардиологът доц. Красимира Христова, член на борда на директорите на Световната лига по хипертония и директор на регионалния офис за Източна Европа, лично награди ученици от 69 СУ „Димитър Маринов“ в кв. Дружба-1 в София. Малчуганите получиха дипломи за участието си в годишната програма за детско изкуство на лигата. Децата са на възраст 8 г. и се включиха в конкурса с рисунки на тема - здравословния начин на живот чрез превенция на хипертония, инсулт и сърдечно-съдови заболявания.
 
Рисунките изобразяват поддържане на здравословно кръвно налягане, включително физическа активност, по-малко време пред екрана и здравословна диета с плодове, зеленчуци и зърнени храни. „За мен е гордост , че за трета поредна година български деца се включват с ентусиазъм в инициативата на Световната лига по хипертония да създаваме здравни навици и култура сред подрастващите, заедно с деца от цял свят. Артериалната хипертония е социално значимо заболяване и за превенцията му са необходими усилията на цялото общество. Възпитаването на навици за здравословен живот, хранене и спорт е само началото, което децата изобразяват в своите рисунки.“, каза доц. Красимира Христова, която е и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията. Програмата Children's Art Program за детско изкуство на Световната лига по хипертония има за цел да осигури по-голяма осведоменост за заболяването артериална хипертония сред младите. Да ги информира за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. 
 
Статистиката по света и у нас показва подмладяване на хипертонията, данни сочат, че се отключва при все по-млади пациенти между 35 и 40 г. Сред основните рискове фактори за развитие на високо артериално налягане са тютюнопушенето, стресът, наднорменото тегло, високата кръвна захар и алкохолът. Учениците от столичното училище получиха подаръци и специален сертификат с надпис „Награда Едуард Рочела за отлични постижения в изкуството за информираност за хипертонията“. Световната лига по хипертония е неправителствена организация с нестопанска цел, предимно от доброволци, посветени на превенцията и контрола на хипертонията в световен мащаб. Темата на Световния ден на хипертонията за 2022 е „Измерете точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !