Властта среща младите в дискусии за медийната грамотност и фалшивите новини

18.05.2022 10:46 | Видян 573 пъти

Властта среща младите в дискусии за медийната грамотност и фалшивите новини

Маратон от дискусии в цялата страна среща представители на държавната и местната власт с младите хора, за да обсъждат медийната грамотност и фалшивите новини.



В българското образование няма специален предмет, който да изследва тази толкова важна тема, която е сериозна заплаха – над 60% от фейковете всъщност са посветени не на войната, политиката и икономиката, а на ЗДРАВЕТО.


Това е и ролята на образователната и младежка програма „Еразъм+” на ЕС, по която се реализира проектът  Медийната грамотност като щит срещу фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата. Те дават възможност за надграждане на гражданската култура и сетивност на учениците и студентите. Специален фокус са младите хора извън София и представителите на малцинствата.



На дискусията в читалище Братство в Кюстендил по проекта те имаха възможност да дискутират с кмета Петър Паунов, неговия ресорен заместник Светослав Василев, Мая Стойчева – началник на РУО, Райчо Осмарски – началник на МВР – Кюстендил, Албена Разсолкова – административен ръководител на Районната прокуратура: общинската и държавната власт показаха рядко единство по темата, освен че обясниха на децата какви са разликите във формирането на политики и как практически се осъществява разделението на властите. Присъстваха и представители на обществените организации в града и областта, които са ангажирани с младежките проблеми.



Силно участие в дискусията в Гоце Делчев, проведена в прекрасната природо-математическа гимназия Яне Сандански, направи с лични примери районният съдия Магдалена Жбантова, която разказа за опасностите от киберпрестъпността и връзката между нея и търговията с наркотици и организираната престъпност от собствената си практика в града. Голям интерес предизвика и обсъждането в СУ Св. Св. Кирил и Методий в с. Брезница.



Много активни бяха в дискусията с младите хора в ПГИТ Алеко Константинов във Велинград, където кметът Костадин Коев и заместник – областният управител на Пазарджик Петя Цанкова направиха впечатляващи изказвания и много скъсиха дистанцията с младежите, като свързаха темата и с реализацията им.



В СУ Никола Вапцаров в Царево директорът на образователната дирекция на общината Таня Янева и ресорният зам.-кмет Марин Киров бяха гости на гимназистите.

 

 

Мария Пенчева

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !