"Блъди Мери" отпразнува вековен юбилей в Париж

10.01.2022 10:55 | Видян 919 пъти

Бар "Харис" в Париж отбеляза стотния рожден ден на "Блъди Мери" - класическия коктейл от водка и доматен сок, за който се смята, че е измислен именно в това заведение през 1921 г. Събитията за вековния юбилей продължиха цяла седмица в навечерието на Нова година и послужиха като частично облекчение за парижани и гостите на френската столица от мрачното зимно настроение и още по-мрачните тревоги заради несекващата пандемия.

Франц-Артър Макелхоун, правнук на основателя на парижкия бар Хари Макелхоун, си спомня различните легенди около кръщаването на коктейла. Според историята на заведението барманът Фернан Петио изобретява питието, а рецептата за него е публикувана за пръв път в книгата "Азбуката на Хари за коктейлите" (Harry’s ABC of Cocktails) през 1921 г.

Сред най-известните почитатели на "Кървавата Мери" през годините се прочуват Ърнест Хемингуей и Франсис Скот Фицджералд. В наши дни бар "Харис" сервира средно около 12 000 блъдимерита годишно.

"Това е класическа напитка", казва барманът Данте Аниели, демонстрирайки техниката за приготвяне на питието и неговите задължителни съставки: сол, пипер, табаско, устършърски сос, лимонов сок, водка и доматен сок. "Приготвя се направо в чашата", допълва специалистът.

ПРАЗНИЧНИ АЛТЕРНАТИВИ

"Блъди Мери" несъмнено е един от Топ 5 на най-популярните коктейли в световен мащаб. Ето още няколко предложения за празничните вечери:

"Куба Либре" - съдържа "Кока-кола", лайм и ром. Подходящ за зимните месеци. За първи е приготвен през 1900 г. в Хавана;

"Адриатически изглед" - съдържа най-популярната напитка за Нова година - шампанско. Освен него се слагат джин, лимонов сок и кюрасо;

"Хот Доти" - съдържа уиски, захарен сироп, фреш лимон и канела. Сгрява в студените зимни вечери;

"Хот Бейлис" - също топъл коктейл, подходящ за дами. Съдържа бейлис, масло, канела, захарен сироп и индийско орехче.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !