Макс Верстапен е световен шампион след луда драма с Люис Хамилтън в Абу Даби

13.12.2021 14:30 | Видян 660 пъти

Макс Верстапен е световен шампион след луда драма с Люис Хамилтън в Абу Даби

След най-невероятното, скандално и шокиращо състезание през този сезон във Формула 1  в Гран при на Абу Даби, Макс Верстапен сензационно стана световен шампион с изпреварване в последната обиколка на състезанието.
Начинът, по който Макс успя да вземе титлата под носа на Хамилтън, се оказа един от най-шокиращите в историята на Формула 1 и изобщо на моторните спортове.
След много стратегии, скандален старт и критични решения, изглеждаше така, че Люис Хамилтън ще стигне до 8-ата си световна титла, след като водеше с 11 секунди на своя опонент 6 обиколки преди края. Никой обаче не очакваше това, което се случи 5 обиколки преди края.
Болидът на Никола Латифи се разби на много опасно място от пистата, което веднага накара рейсконтрола да пусне кола за сигурност на пистата. Ред Бул реагира веднага и повика Макс Верстапен в бокса, докато Хамилтън остана на пистата. В същото време имаше сериозни дискусии какво да се случи в края - да бъде пусната една последна състезателна обиколка, или Гран при да приключи с кола на сигурността до финалния флаг, а титлата да се реши по този начин.
В крайна сметка, ФИА разреши една последна състезателна обиколка, в която Люис Хамилтън успя да се защити в първите няколко завоя, но след това Верстапен с меки гуми в много по-добро състояние успя да го изпрерави на една от правите, а след това да се защити от атаките на Хамилтън в DRS зоните, да спечели състезанието, а с това и световната титла!

"Това е лудост. Целият екип заслужава тази победа. Най-накрая малко късмет и за мен. Надявам се още 10-15 години да работя с този отбор. Много съм щастлив", коментира Верстапен.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Принц Уилям в хеликоптер с Дейвид Бекъм

Принц Уилям се присъедини към Дейвид Бекъм, за да...

Отлагат тестването на BG-ALERT заради...

Планираното тестване на Националната система за ранно...

Няма коментари към тази новина !