Драго Драганов: Манипулират вота и в Златния Орфей!

13.06.2009 09:00 | Видян 5690 пъти

Драго Драганов: Манипулират вота и в Златния Орфей!

Новият проект на БНТ Златните песни на Златният Орфей отново се оказа повод за избухване на скандал. Предаването представя 50 от най-обичаните песни от фестивала. С гласуване по Интернет зрителите трябва да изберат 15 от тях, които ще прозвучат на грандиозен концерт, посветен на 50-годишнината на обществената телевизия през ноември в НДК. Оказва се, че за някои песни се пускат по 200-300 гласа на ден. Други песни, които са златни хитове остават в дъното на класацията. Според запознати активно се ползват хакерски похвати за манипулирането на вота.
СЛАВА се свърза с Драго Драганов, за да научи информация от извора.


Защо се стигна до скандал и със Златните песни на Орфея?

За съжаление в шоубизнеса в България има хора, които са убедени, че лидерството в подобна класация може да ексхумира сценичната им слава. Затова запретнаха ръкави, за да манипулират вота. Но според мен независимо от тяхната „активност“ златни песни като Една българска роза, Наше лято, Бяла тишина ще живеят вечно и ще се пеят от всички, независимо от класациите.

БНТ има ли вина за случващото се?

Яд ме е, че всяка свястна идея на националната телевизия се опорочава по този начин. Искахме да направим празник за нашите зрители, които сами да определят любимите си песни и мелодии. За съжаление отново се намесиха личните амбиции на автори и изпълнители да покажат кой е по по-най. Гласуването вече приключва и единствената ми надежда е, че истинските почитатели на българската популярна музика ще овладеят ситуацията. Нека наистина покажат кои са Златните песни на България.

Имаше ли друг по-подходящ начин да бъдат класирани песните?

Никой не може да оспори правото на БНТ, като притежател на марката Златен Орфей, да избере сама 15 или 20 от всички наградени на фестивала песни и да ги подреди по свой вкус. Но решихме наистина феновете да гласуват в интернет пространството и сами да подредят хитовете. Просто за пореден път стана ясно, че правилата на демокрацията в българския шоубизнес не важат.

Вие лично засегнат ли си от тази ситуация?

Да, доста съм огорчен и засегнат, защото понякога се подценяват сериозни проекти, които телевизията прави. Ще дам конкретен пример. Неотдавна бяха раздадени наградите на БГ Радио, а няколко от номинираните песни са продуцирани от БНТ. Само, че това бе подминато като незначителен факт, а за всеки един от изпълнителите тя е дала над 20000 лв. за реализацията и клипирането на парчетата. Става дума за Графа и за Невена, чиято песен Не изчезвай е продукция на БНТ. Не може само да се плюе обществената телевизия, а когато се случва нещо хубаво то да се пропуска.

Има ли някаква яснота около новото издание на Евровизия?

За първи път пред СЛАВА казвам, че ще има нов регламент. Имаме идея музикалната ни гилдия да се обедини, сама да избере и посочи онези, които според нея най-добре биха представили страната ни на песенния конкурс. През септември ще стартира надпреварата, но предаването повече няма да бъде в риалити формат.

Заговори се, че стартирате от есента ново предаване?

Да, новото предаване е голяма изненада, но няма да издавам повече подробности. Да не забравяме, че все пак това е юбилейна година за телевизията и проекта наистина е мащабен.

Сам ли ще го водите?

Сам. Във всеки случай няма да е с Краси Аврамов!

С музикалната Ви кариера докъде я докарахте?

За мен тя е само едно 100%-во предизвикателство. Никога не съм имал амбиции за кариера на музикалната сцена. Продължавам да гледам на певческите си изяви като на хоби и не мога да си обясня агресията, с която някои хора коментират качествата ми на изпълнител. Според мен това е проблем на изключителната им завист. Вече се научих да обръщам гръб, когато някои „капацитети“ цъкат с езици, коментирайки песните ми. Новият ми албум След теб вече е готов и ще си го разпространявам сам по участия и концерти. Реших, че така е най-удачно, тъй като Пайнер е издател, но относно рекламата се доверявам вече лично на себе си.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Няма коментари към тази новина !