Филмът Събитието с награда Синелибри 2021

23.10.2021 09:08 | Видян 403 пъти

Филмът Събитието с награда Синелибри 2021

Френската драма „Събитието“ (2021) спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в пълнометражния конкурс на Синелибри 2021! Филмът на режисьорката Одри Диван е вдъхновен от мемоарната книга на Ани Ерно, разкриваща кошмарните й преживявания във връзка с направен аборт през 60-те години. По-рано тази година „Събитието“ беше удостоен с награда „Златен лъв“ от фестивала във Венеция.
Церемонията по награждаване се състоя на 21 октомври в зала 1 на НДК в присъствието на почитаемото жури: Гийом Лоран, Каролин Бонгран, Бурхан Курбани, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В качеството си на председател на журито френският писател и сценарист Гийом Лоран обяви победителя, като мотивира наградата така:
„Журито отличава филма „Събитието“ заради парещата острота, с която оголва истината за състоянието на главната героиня и съответната социална реалност, без да щади зрителя до самия финал. Въздействието му се дължи на кинематографичната му мощ, впечатляващия ритъм и отличната режисьорска работа с актрисата Анамария Вартоломей, чието болезнено реалистично изпълнение допринася за тревожното заключение, че дискурсът за личните свободи остава актуален и днес. Журито обръща внимание на факта, че атмосферата на 60-те години е пресъздадена така, сякаш действието се развива в наши дни, и дава висока оценка на самата адаптация като мост между литературния текст и екранната творба.“
Режисьорката Одри Диван прие наградата в изявление онлайн, като благодари на организаторите на фестивала и на журито за оказаната чест. Всички предстоящи прожекции на филма в рамките на Синелибри можете да видите тук.
До края на фестивала зрителите ще станат свидетели на още филмови премиери и вълнуващи събития, някои от които отворени за широката публика. На 23 октомври във Френския институт ще се състои премиера на документалния филм „Малката маркиза“, посветен на Фани Попова-Мутафова. Една продукция на Павлина Желева и Георги Чолаков, която отговаря на въпроса защо е необходимо да възкресим паметта за незаслужено пренебрегваната авторка на исторически романи.
Не е за пропускане и премиерата на документалния филм „Кои бяхме“ – блестящо кинематографично есе за екологичните предизвикателства на нашето време и за изпитанието да останеш човек. В този спиращ дъха филм,  вдъхновен от книгата “Кои бяхме” на Роджър Вилемсен, участват Александър Герст (астронавт), Силвия Ърл (океанограф и изследовател), Матийо Рикар (будистки монах), Денис Сноувър (икономист), Фелвин Сар (философ) и Янина Лох (философ в областта на критичния постхуманизъм). Прожекцията ще се състои на 26 октомври в Дома на киното и ще бъде съпроводена със специална среща с Марк Баудер – режисьор и сценарист на филма.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Мария го закъса за пари

По всичко личи, че фолк певицата Мария е ударила...

Осиновени сме, но не и на различна...

"Аз и сестрите ми сме осиновени“, това...

Няма коментари към тази новина !

*}