За кое са полезни, а за кое вредят боровинките

22.10.2021 10:11 | Видян 722 пъти

За кое са полезни, а за кое вредят боровинките

Боровинките са любима храна, не просто сезонен дребен плод, за скандинавците и руснаците. Те ги ядат червени. И ги култивират дори за красота като храсти. При руснаците е традиция още от времената на императрицата Елисавета, дъщерята на Петър Първи и избралата Екатерина Велика за своя снаха. Оказва се, че те живеят до триста години и имат ред полезни функции. Ето на това посветихме нашия днешен лайфхак.

Последните изследвания на датските учени откриха, че наличният в боровинките полифенол е изключително полезен за хора с проблеми със зъбите и венците.

Досега беше известно противовъзпалителното действие, при това особено на листата на боровинките, заради съдържащия се в тях аргутин.

Оказва се, че боровинките влияят изключително добре, за да намаляват риска от проблеми на черния дроб и урологически грижи. Те имат и подмладяващ или поне забавящ стареенето ефект. Чудесни са за имунотерапия на онези, които имат цистит.

За здравите хора боровинките са чудесни за стмоха, но не се препоръчват при язви и гастрити, както и на бременните жени.

Оказва се, че боровинките са най-добри от семейството на беритата за консервиране – много повече от малините, ягодите и други плодове от този клас – всичките супер полезни.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !