Яденето да е съобразено с възрастта против компулсивно преяждане

12.10.2021 09:26 | Видян 1028 пъти

Яденето да е съобразено с възрастта против компулсивно преяждане

Понякога ни се струва, че ядем нормално – колкото сме свикнали, не повече, а дебелеем, понякога сериозно. И не можем да си обясним защо се получава така. Последните международни научни изследвания показват, че причината е проста и доста близо до акъла – за всяка възраст трябва да имаме съобразено с нея хранене и като количество, и като качество и съставки. Тоест, лайфхакът на деня – прост, но рядко осъзнаван, гласи:

Това, което можем да си позволим да изядем на 20 или 30, не можем да го изядем, когато сме на 40 или 50, а и не трябва. При това независимо от това колко здрави сме или се чувстваме.

Ако трябва да перифразираме припева на популярната песен, неслучайно кръстена на сезона ПредЕсен: „Отиват си годините – белеем”, ще звучи като „отиват си годините – ДЕбелеем”. 

Хората, които не осъзнават простата формула и се доверяват на „апетита идват с яденето”, са изкушени да ядат често, което мислят, че задължително е полезно. Не, не е така. Съветите да се яде 5-6 пъти на ден не са за всеки, а са за хора със специален режим, които и спортуват активно. 

Другото – да се яде по повече или по-малко храна по 5-6-8-10 пъти на ден, включително, докато работим в офиса или гледаме телевизия вкъщи вечер, е на границата на психическо разстройство. А ние мислим, че да си вземем няколко ядки, после няколко парченца шоколад, да „мушнем” парче – две сирене или колбас преди вечеря, а после след нея да люпим семки с филма или да се поглезим с няколко въздушни пуканки е безобидно. Е, не е!

 „Боцкането” на уж безобидни, често неголеми, количества храна, която винаги ни е под ръка, се нарича „компулсивно преяждане”. Желанието ни за поглъщане на храна на парче твърде често през денонощието може да се дължи на естественото намаляване на светлината, което е характерно за есента. То обаче може да прерасне от компулсивно преяждане в още по-сериозното състояние на нервна булимия. Внимание, внимание!

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Няма коментари към тази новина !