Ментата е над 120 вида, убива глада, но не и секса

26.09.2021 10:58 | Видян 1503 пъти

Ментата е над 120 вида, убива глада, но не и секса

Ние си я знаем мента, в единствено число. Оказва се обаче, че ментите са над 120 вида. На тях и полезността им сме посветили днешния ни лайфхак.

Ментата може да ухае на шоколад, бергамот, портокал, карамел, розмарин, лавандула, джинджифил и на какво ли не, добавено към собствения й аромат, в зависимост от конкретния сорт. Основният вид е наричан Израелска.

Въпреки че изглежда и е средиземноморска, сиреч субтропична, тя вирее чудесно и насред руска зима – супер приспособима е. Освен, че ако я гледате в градината и не я ограничавате, бързо ще превземе териоториите на другите растения.

Освен за украса и овкусяване на мохитото, тя най-често се използва във вид на чай. За него може да се използва както сушена, така и прясна, накисната във вода мента. Мнозина наричат неговия ефект отслабващ.

Всъщност, ментолът отслабва града, като го залъгва. Така ядем по-малко и не пълнеем. Въпросът е обаче, че наред с мазните храни, ни потиска да хапваме и полезни работи като плодове и зеленчуци.

Освен чая, ментовата дъвка върши същата работа, ако й отделим малко време преди обед или вечеря. Важното е обаче да бъде без захар, за да не бъде ефектът обратен. И на всичко отгоре ще ни оправи дъха.

Тази функция на ментата като естествен арамотазитор е малко надценена. Максималното действие за оправяне на дъха от растението е в рамките на 1-2 до 3 часа. Не можем да разчитаме на трайност.

По-дълга ароматизация ще получат например бельото вкъщи и дрехите в гардероба, ако в него или в шкафовете сложим настойка от мента. Дъхът на свежест ще живее у дома дълго и приятно.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !