Протест ЗА корупцията в здравеопазването от лекари, не ги ли е поне малко срам?

20.07.2021 18:00 | Видян 1435 пъти

Протест ЗА корупцията в здравеопазването от лекари, не ги ли е поне малко срам?

Лекари и политически активисти на старата власт организират чудо - дано да бъде само за три дни, като в пословицата: протест в защита на корупцията. В Пирогов в частност и в здравната система по принцип. Защото това, а не бил ли е на ски новият здравен министър е голямата тема. За първи път някой на тази позиция разравя цялата тор от милиарди лева в лични джобове и мръсни съвести, която за последните 10 г. ни струва над 41 млрд., които като данъкоплатци и осигуряващи се сме дали на тази здравна система.

За да имаме видими резултати, каквито са налични: директори на държавни болници с милионни имоти и грамадански заплати, де факто фалирали поверените им болници, затъващи пропорционално в дългове на увеличеното им финансиране - непостижима за ума математика, но все по-лошо качество на здравеопазването. Прибавям и още нещо, което немалко пъти сме писали, но прокуратурата се прави, че не забелязва и не се самосезира - по личните свидетелства на високопоставен лекар от една от най-големите софийски държавни болници, 25% отиват в една партийна каса.

Толкова по финансовата част. Сега по здравната, която е резултат на горепосочените кражби.

Стига ни статистиката на коронавуриса - най-висока процентна смъртност в Европа и една от най-високите в света - 2,5 пъти над средната за планетата, а заради неадекватните мерки на НОЩ тя е придружена с 10% ръст на леталните изходи от тежките заболявания, които не бяха лекувани, а само от сърце например у нас са починали над 10,5 пъти повече хора, отколкото с коронавирус през 2020 г. по официални вече публикувани данни, предоставени от Министерството на здравеопазването на 19 минути.

Апропо, от починалите с коронавирус 2/3 са били с т.нар. придружаващи заболявания - сърдечни, диабетни, онкологични. Тоест, при липсата на аутопсии, доста трудно е да се прецени кое по-точно е причината за смъртта. Каквато и да е била всъщност, най-важното е: била е заради лошото здравеопазване, което е такова, понеже в системата много се краде.

Да се краде при това положение не е просто антилекарско, антихуманно, то е за особено тежко и твърде сериозно наказание - много години затвор. Не за протести в защита.

Веднага давам пример със своя сблъсък с тази корупция: отивам в дежурния кабинет на Пирогов, единствения в София, където могат да ви превържат извън работно време, понеже ми се беше изместил нокътят. Превързаха ме и ми надписаха рентген, какъвто нямаше нужда да се прави.

Втори пример - детето на приятел имаше нужда от гипсиране на ръката - опитаха се да го накарат да подпише, че е лежало в болница с дни, също както са надписали сметките с фиктивния пациент - министър. Целта е една: точене на Касата.

И втори мой личен пример по този повод. Майка ми, Бог да я прости, почина в болница след 1-месечно лечение. Точно минаха всички процедури и неприятни моменти около оформянето на смъртта, погребението и уреждането на административните въпроси, и софийската здравна каса ми изпрати писмо, в което ме моли да потвърдя, че е била наистина в раковата болница. Защо? Ами понеже много се точела Касата с фалшиви хоспитализации. Не ги е срам, и онко-заболявания си измислят тези изчадия.

На такива като точилите в Пирогов, Александровска, правителствена и другите държавни болници, уволненията са им много малка част от онова, което е законно и справедливо да им се случи.

Пък тези, които протестират в защита на корупцията, нека си знаят: слагат си на сърцето и духа твърде тежка карма. Никой не е забравен, нищо не е забравено и на никого няма да му се размине. Всичко има някакви граници. При здравето нещата са най-сериозни и с тях шега и пропаганда не бива. Стокхолмският синдром не може да бъде оправдание. За такива неща оправдание няма и никога няма да има.


Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Няма коментари към тази новина !