Сладководните риби са по-полезни от морските, как е най-полезно и най-безопасно да се приготвя?

20.07.2021 10:55 | Видян 698 пъти

Сладководните риби са по-полезни от морските, как е най-полезно и най-безопасно да се приготвя?

В сезона, когато почиваме и - независимо дали на море или в планина - по-често предпочитаме риба за основно ядене, ето няколко лайфхака как да избираме най-доброто за нас.
България, за огромно съжаление, остана на практика без морска риба. Не само по тази причина, а и принципно според последните международни научни изследвания, по-полезната и по-препоръчителната риба е речната.
Това, което се продава, даже и на крайбрежието ни, е предимно внос, и то не точно нов внос, главно от Гърция. Както сме писали в други лайфхак текстове, трудно е да се доверим на правилното съхраняване на рибата в нашите условия и при липсата на всякаква национална рибна култура - ние, за разлика от средиземноморците, не сме морски народ. 
Колкото по-внимателно прочетете този текст, толкова по-сигурни ще бъдете за своето здраве, защото недобре съхраняваната риба може да бъде доста опасна храна.
1. Никога не купувайте риба на открито - независимо дали пряко от рибари на пристанище, а особено от крайпътни сергии - в голямата жега се синтезират доста опасни вещества, а срокът на годност е хипер кратък, така че опасностите за здравето от тази храна е повече от голяма.
2. Даже да сте взели по-надеждната замразена или по-малко безопасната охладена риба, която е възможно да е бивша слънчасала на сергия на открито, НЕ ПРАВЕТЕ СУШИ, подложете на термична обработка. 
3. Най-добрата обработка за рибата е на пара. Тя е най-здравословна, най-диетична и най-щадяща. Това позволява минимална загуба на полезни вещества - запазва се практически напълно съдържанието на имунно защитния слънчев витамин Д, почти изцяло се съхраняват полезните мазнини. При печенето полезностите намаляват наполовина. При пържене над 70% дори от аминокиселините просто се изпаряват.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !