Селото - държава Себорга: тайната на Ривиерата

19.07.2021 10:17 | Видян 1233 пъти

Селото - държава Себорга: тайната на Ривиерата

Борис Ангелов

Спецпратеник

Виж снимки ТУК!


Коя е голямата тайна на Ривиерата? На територията на Италия има не само град-държава като Сан Марино, квартал – държава като Ватикан, но и село – държава Себорга, където сме първата бг медия на гости. Намира се на Ривиерата, близо до друга държава – джудже Монако и до френската граница.

Княжеството претендира, че е отделна страна още от 954 г. - повече от хиляда години, но Италия, основана преди няма век и половина, не признава това. Рим обаче е дал несъществуващия иначе статут на „кантон” на селото на върха на хълм над красивото Средиземно море, което тук наричат Лигурско като цялата административна област Лигурия с център Генуа и прочутите курорти Сан Ремо и Портофино от двете й страни.

Най-удобно за атака на княжеството, ако нямате автомобил, е да слезете на жп гарата на градчето Вентимиля на самата граница с Франция, за което ще разкажем отделно. Там да се договорите с някого от местните таксисти да ви закара и да ви върне до и от Себога, където собствени таксита нямат. Добра цена за спазаряване е 75 – 80 евро.

На влизане минавате първо покрай малка стражева кабинка със знамето на Себорга, а после по тесния планински път нагоре - и покрай голяма табела с "Добре дошли" на много езици и уточнението, че сте в „Старото Княжество” Себорга.

Изкачвате се до черква от 13-и век, примерно на възрастта на нашата Боянска, свървате вляво и нагоре се озовавате на самия връх, където е и площадчето на княжеството. Олющената сграда на външното министерство и ресторантче със стаи за оставане над него посрещат в селото – държава. Има и малко сувенирно магазинче, където се продават всякакви неща за туристите – от лавандулови провансалски сапуни до вино от околността. Но нищо от Себорга. Картички и други работи от селото се намират в друго магазинче надолу по главната улица с ширина към 2 метра и каменни къщи с характерните за княжеството гербови пощенски кутии до вратите им.

Учтивата продавачка експертно обяснява цялата история на селото – държава, докато си купувате магнити, фланелки, шапки, покривки, бонбони и всичко друго, което можете да се представите с надпис „Себорга”.

Надолу по улицата стигате след стотина метра до площадче с чешма и възрастна дама на балкона на съседната къща, посрещаща и изпращаща всеки минувач – местен или турист. Можете да завиете оттам и, покрай нещото като министерство на туризма, да слезете до кметството на селото – едноетажна сграда. А можете да продължите направо по стълбите – улица покрай къщата. Покрай две заведения и много зеленина в саксии и по фасадите, слизате след средата на калдаръма към сърцето на княжеството. Къщата на принцесата и прекрасната барокова църква до нея са на площадче с изрисуван по плочките герба на селото - държава. Владетелката се нарича Нина и е родом от Кемптен, Германия, на 42 години е. По фамилия е Менегатто. Завършила е престижен колеж в Монтрьо, Швейцария и университета в Монако със специалност бизнес-администрация. Говори родния си немски, княжевския италиански, френски и английски език - отговаря на критериите на Слави за премиер на България, ако й писне да управлява село. Преди да сложи короната, е избирана два пъти за Съветник на короната и шеф на външните работи - нали помните олющената къща на мегдана, където се помещава тази служба. След абдикацията на предишния принц Марчело Първи, тя е държавен глава на непризнатото Княжество. На 2 октомври 2019 г. подава молба за поста, Коронният съвет я одобрява, а на важната и за България дата 10 ноември, но 30 г. след 1989 г., става първата жена, избрана от народа на Себорга за владетел. Печели избора в конкуренция с друга дама - Лаура ди Бишелье със 122 срещу 69 гласа или 63,18% срещу 36,13%. Официално е коронована едва на 20 август 2020 година. Тя има специална мантия и личен флаг, което са и атрибутите на властта й върху селото. Има си и персонален герб с роза и някои символи от родната й Швабия.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !