Финансови проблеми на гръцкия туроператор Музанидис травъл засягат хиляди българи

21.06.2021 09:47 | Видян 783 пъти

Финансови проблеми на гръцкия туроператор Музанидис травъл засягат хиляди българи

Финансови проблеми на един от най-големите гръцки туроператори – “Музенидис травъл” (Mouzenidis Travel) е напът да провали ваканциите на хиляди българи и милиони туристи от цяла Източна Европа. За ситуацията съобщиха пред TravelNews туроператори, които са получили съобщения от компанията, че анулира всички резервации за хотели в Гърция до 26 юни 2021 г., като препоръчва да бъдат преместени за след 1 септември или за сезон 2022 г. Информацията е изпратена до всички партньори на туроператора в Източна Европа, включително и в Русия.

Стотици български туроператори и туристически агенти работят с “Музенидис травъл”, които купуват от тях пакети за настаняване в цяла Гърция. Компанията в южната ни съседка има сключени договори на едро с хиляди хотели. Българските туроператори и агенти са изправени пред нова криза за връщане на пари на клиентите, обясниха представители на бизнеса. За проблема потвърди пред TravelNews представителят на “Музенидис травъл” у нас Тодор Севастакиев, който е собственик и управител на регистрираната “Музенидис травъл България” ЕООД.

“Хотелите в Гърция отказват да приемат резервации

от местната компания – майка “Музенидис травъл”. Причината е, че туроператорът им дължи пари. Други местни хотели, които няма да отворят и тази година, отказват пък да връщат пари на туристическата фирма и прехвърлят резервациите за 2022 г. Парите на фирмата и на клиентите са блокирани в хотелите. Туроператорът е задлъжнял към партньори и клиенти в страната, и в чужбина. От друга страна централата се застрахова и анулира резервациите сега, за да не пристигнат туристи на място и да им бъде отказан достъп, и настаняване в хотелите. Затова прехвърлят резервациите за по-късен етап през есента или за сезон 2022 г.”, обяви Тодор Севастакиев.

Според него гръцкият туроператор се надява да получи помощ от държавата до 26 юни, за да бъде спасен бизнесът им и да могат да се разплатят по веригата. В противен случай са изправени пред фалит, който ще завлече хиляди хотели, партньори и милиони клиенти, подчерта той. По думите му гръцката държава е дала уверение, че ще отпусне средства, за да не се стигне до несъстоятелност.

Българският офис “Музенидис травъл България” също вече едва издържа

финансово и психически с връщането на пари и прехвърлянето на резервации, коментира Севастакиев. Фирмата е регистрирана като самостоятелно юридическо лице, в което гръцката компания няма собственост, а работи като на франчайз принцип. “В момента се опитваме да работим директно с хотелите в Гърция, без да минаваме през централата. Но хотелите обявяват доста по-високи цени в сравнение с направените резервации от компанията-майка. Хаосът е пълен и сме в омагьосан кръг”, каза Севастакиев. Той допълни, че те също не са получили до момента помощ от българската държава. Предвиждат да кандидатстват по бъдещата програма за връщане на пари на клиенти, която се бави от Министерството на туризма и се планира да бъде пусната около 1 юли 2021 г.

“Не сме получили пари нито от България, нито от Гърция.

И в двете държави управляват идиоти. Само обещават едни милиони и те не стигат до бизнеса. В България огромни помощи отидоха в големи и незнайни туроператори. Единици получиха реални средства за дейността си. Някой пак се облагодетелства от ситуацията”, коментира още Тодор Севастакиев. Засега не са потърсени от Министерството на туризма, за да бъде обсъдено кризисното положение. Българската компания “Музенидис травъл България” работи със стотици туроператори и с над 600 агенти в страната.

Гръцкият туроператор е един от най-големите в страната, който е тежко засегнат от световната пандемия с коронавирус. Притежава собствена авиокомпания Ellin Air с флотилия от 6 самолета за осъществяването на чартърни полети, която в момента не работи и не изпълнява полети. Концернът разполага с над 400 автобуса в цяла Гърция и редица хотели. Собственикът на групата Борис Музенидис почина през март тази година в болница в Москва от сърдечен удар, поради усложнения на коронавируса.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !