В Китай откриха останки на нов вид гигантски древен носорог

18.06.2021 11:16 | Видян 603 пъти

В Китай откриха останки на нов вид гигантски древен носорог

Нов вид гигантски древен носорог, един от най-големите бозайници, обитавали някога планетата, е открит в северозападната част на Китай, съобщи Би Би Си. Огромните животни от вида рaraceratherium linxiaense са живели преди близо 26,5 милиона години и били с тегло над 20 тона, колкото тежат четири големи слона. Те били по-високи от жирафите, като главите им се извисявали до височина от седем метра.
Останки от древното животно са открити в провинция Гансу.

В изследване, публикувано в сп. "Комюникейшънс байолъджи", учените посочват, че анализът на фосили, открити през 2015 г. край село Ванцзячуан, указва, че това е съвършено нов вид, различен от другите изследвани гигантски носорози. Напълно запазените череп и челюстна кост например доказват, че животното имало тънък череп, а основата на носа наподобява тази на съвременния тапир, установили учените под ръководството на д-р Дън Тао от института по палеонтология на гръбначните и палеоантропология в Пекин.

Учените установили също, че новооткритият вид бил тясно свързан с гигантските носорози, обитавали някога територията на днешен Пакистан, което е знак, че те са се придвижвали из Централна Азия.

"Тропическият климат позволявал на гигантските носорози да се връщат на север към Централна Азия, което е знак, че тибетският район все още не е бил високо плато", посочва проф.Дън.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Кристина Димитрова оцелява като по...

Поп звездата Кристина Димитрова наскоро смрази феновете...

Мария стресна феновете

Поп фолк звездата Мария стресна много от феновете си с...

Няма коментари към тази новина !

*}