Ученици от столичната ПГАВТ Ал. Ст. Попов в дискусия за фалшивите новини

14.06.2021 11:48 | Видян 3181 пъти | Гласували 2

Ученици от столичната ПГАВТ Ал. Ст. Попов в дискусия за фалшивите новини

Темата за фалшивите новини като генератор на агресия, страх и език на омразата е изключително актуална във време на пандемия. Младите хора са най-уязвимата част от обществото заради неголемия си житейски опит. Как да различаваме вярната от невярната информация, пропагандата, манипулацията, имат ли фалшивите новини специфични характеристики, по които да ги различаваме - приповдигнат тон, емоционални призиви, провокиране на страх и т.н.

И още, какво е мотивирано/преднамерено четене и разбиране и защо е индикатор за фалшиви новини? Колко източника на информация трябва да проверим, когато се натъкнем на подозрителна информация? 

Информирането е въпрос на избор. Не е добре то да започва с преднамереност, която не позволява да се вникне в съдържанието, да се провери в последствие в друг осведомителен канал и да не се отрича или приема априори. Ако искаме да имаме свое истинско мнение по даден въпрос, е най-добре да потърсим информация не от два, а от пет източника. Добре е да търсим противна на вече оформената ни гледна точка. Така ще балансираме позицията се и няма лесно да се хванем на океана от фейкове.

Тези и още теми дискутираха учениците от столичната Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация Ал. Ст. Попов с автора на книгата „Фалшивите новини като генератор на агресия, страх и език на омразата”, журналиста Борис Ангелов.

Всички участници в дискусията получиха безплатен екземпляр от книгата.

 

Изтегли безплатна книга „Фалшивите новини като генератор на агресия, страх и език на омразата”.

 

Харесайте и страницата ни във Фейсбук.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Няма коментари към тази новина !