Софийският зоопарк се сдоби с нови обитатели

17.05.2021 16:13 | Видян 287 пъти

Софийският зоопарк се сдоби с нови обитатели

След дълго очакване столичната Зоологическа градина получи нов вид примати в своята колекция - двойка красиви златоръки тамарини. Те са южноамерикански вид, представители на сем. Остроноктести маймуни, които обитават амазонските дъждовни гори. Това съобщават от зоологическата градина.
Тамарините пристигнаха с полет от Мадрид на 9 май 2021 г. Те са родени в испанския зоопарк Сендавива през януари 2019 г. Този вид маймунки са сравнително дребни - достигат тегло до 500 гр., живеят в короните на дърветата и са много добри катерачи. Хранят се с насекоми, зрели плодове и дървесна смола. Диетата им също така включва нектар, крехка растителност, паяци, малки гръбначни и птичи яйца. Наричат се златоръки поради златисто-оранжевата окраска на крайниците си, информират от зоопарка. Златоръките тамарини са нов и изключително атрактивен вид в разнообразната колекция от примати на зоопарка, където живеят над 50 маймуни от 11 вида. След ремонта на сектор "Примати" през ноември 2020 г. маймуните разполагат с 14 пъти по-големи външни заграждения отпреди, с естествена растителност, бамбукови дървета и подходяща аранжировка.

Софийският зоопарк е първият и единствен зоопарк в България, който има на експозиция тези изключително красиви и интересни тамарини. Златоръките тамарини са у нас по силата на проект за размяна на животни между зоопарковете. В момента златоръките тамарини се адаптират с новите си условия и скоро ще могат да бъдат видени във външното им заграждение в сектор "Примати".

От зоопарка припомнят, че през 2020 г. семейството на големите котки се увеличи с изключителни ценни екземпляри - двойка персийски леопарди и двойка снежни леопарди. Скоро се очаква и женска бърнеста мечка като партньорка на мъжкото бърнесто мече Лиам.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Запечатано с целувка: Поли Генова се...

Поли Генова официално е казала "Да" на своя...

Няма коментари към тази новина !

*}