Над 1/2 от българите: Да спре отглеждането на животни за ценни кожи

14.04.2021 16:15 | Видян 417 пъти

 Над 1/2 от българите: Да спре отглеждането на животни за ценни кожи

Ново проучване на нагласите показва, че една година от първия регистриран случай на COVID-19 във ферма за норки в Нидерландия, 62% от българите, са съгласни, че ЕС трябва да предприеме мерки за прекратяване на отглеждането на животни за производство на ценни кожи.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение, проведено от YouGov във Франция, Италия, България, Унгария, Естония и Словакия, поръчано от ЧЕТИРИ ЛАПИ и Еврогрупата за животните показва, че гражданите на ЕС подкрепят спешни действия на ЕС за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи, за да предпази здравето на европейските граждани и животни.

През 2021 г., предвид активната роля на фермите за норки в пандемията от COVID-19, 62% от българите, са съгласни, че ЕС трябва незабавно да предприеме спешни мерки за прекратяване на отглеждането на животни за производство на ценни кожи, за да предпази здравето на европейските граждани и животни. В допълнение, 59% от попитаните български граждани изразяват съгласие, че държавите-членки трябва да призоват ЕС да препоръча спешно прекратяване на отглеждането на норки за ценни кожи.

„Резултатите от проучването показват, че мнозинството подкрепя призивите ни за спешни действия. С такава силна обществена подкрепа и имайки предвид рисковете за здравето, свързани с позволяването на отглеждането на животни за ценни кожи да продължи, Европейската комисия трябва да действа незабавно и да призове държавите-членки да спрат производството на ценни кожи”, казва Райнеке Хамелерс от Еврогрупа за животни. „Виждаме, че се запазва тенденцията за силна чувствителност на българското общество към жестокото отглеждане на животни за ценни кожи от 2018 г. Тогава данните от националното представително изследване по поръчка на ЧЕТИРИ ЛАПИ показват, че според 75% от българите страданието, на което са подложени животните във фермите за ценни кожи всеки ден, както и вредата за околната среда, не оправдават отглеждането и убиването на животни с единствената цел за добив на кожата им“, допълва Магдалена Пенева, ръководител на отдел „Програми“ в ЧЕТИРИ ЛАПИ в България.

В друга от изследваните държави - Италия, държава, която, въпреки че е спряла отглеждането на норки за ценни кожи през  цялата 2021 г., 77% от възрастното население е за приемането на спешни мерки за прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи.

„С влизането в сила на Закона за здравето на животните на 21 април, Европейската комисия има отличната възможност да предприеме действия срещу отглеждането на животни за ценни кожи и да премахне тази заплаха за човешкото здраве веднъж завинаги“, казва Пиер Султана от европейския офис по политики на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

През изминалата година имаше огнища на SARS-CoV-2 в повече от 400 ферми за норки в десет държави-членки на ЕС, с милиони засегнати животни. Предвид условията на живот във фермите за ценни кожи, след като едно животно е заразено, вирусът се разпространява бързо. Скоро стана очевидно, че вирусът може не само да се разпространява между отглежданите норки и да мутира, но също така може да се предаде обратно на хората и дивата природа.

продължи >>

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Георги Христов ще пее на откриването...

С грандиозен концерт на Георги Христов и симфоничния...

Този юли правилата вече не важат с...

Този юли правилата вече не важат! След рекордния успех на...

Няма коментари към тази новина !

*}