Великобритания постига групов имунитет в понеделник

10.04.2021 09:06 | Видян 777 пъти

Великобритания постига групов имунитет в понеделник

Великобритания ще е достигнала нивото за групов имунитет тсрещу COVID-19 този понеделник. Това съобщават учени от University College London (UCL).

60 до 70 процента от населението на една държава трябва да са изградили антитела срещу една болест, за да може да се говори за общ групов имунитет. За изграден такъв може да се говори, когато болестта спре да се разпространява по естествения си път, тъй като твърде много хора вече не са приемник, било заради антитела от преболедуване или ваксинации. Изследователите от UCL смятат, че 12 април е заветната дата, на която Великобритания може да обяви, че е стигнала до това ниво на защита. 73,4% от населението на Острова ще бъдат имунизирани или преболедували до идния понеделник.

Само преди седмици прогнозата бе още песимистична и според медици груповият имунитет не може да бъде постигнат поради твърде бавното ваксиниране. Но от тогава до днес Великобритания ваксинира на високи скорости и успя от края на март до началото на април да имунизира 7,1 милиона британци. Общо ваксина са получили над 31 милиона души в страната, тоест почти 50% от населението. Към тях се прибавят и 4 милиона, които са преболедували COVID-19.

Според професор Карл Фристън от UCL в населението има и около 10%, които притежават естествен имунитет срещу тази болест. Общите сметки показват, че над 70 на сто от британците вече са с имунитет срещу болестта.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Отиде си Ваня Костова

Почина една от най-обичаните певици Ваня Костова....

Мистичният Умами е глутамат -...

И днес е ден за преяждане, та сме длъжни да разкажем...

Няма коментари към тази новина !

*}