Леща за здраво сърце и за отслабване: Какво да правим с времето в карантина

06.04.2021 09:14 | Видян 1275 пъти

Леща за здраво сърце и за отслабване: Какво да правим с времето в карантина

Понеже времето още не е каквото трябва, сезонът на лещата, която се свикнали да хапваме предимно в по-студено време, продължава. Оказва се, че тази проста храна, която мнозина пренебрегват, а други преоткриха покрай модата на червената й разновидност, е много полезна. На това сме посветили нашия днешен лайфхак.
Лещата намалява с 14% риска от сърдечно - съдови заболявания, от които всяка година умират над 65 000 българи, не 6000 като с коронавирус, от които 2/3 бяха именно сърдечно болни. Оказва се, че тя понижава холестерина и без прием на химия - лекарства. За хора с такива проблеми учените препоръчват лещена диета - по 60-80 г. на ден от вълшебната храна по един ден в продължение на 8 седмици и ефектът ще бъде наистина като от цяло медикаментозно решение. Ще се учудите колко различни варианти има на манджи с леща в нета. На всичко отгоре, докато помагате на едно, ще постигнете и друго - лещата помага и за отслабване при честата си употреба. Освен, че е полезна и без друго, както всички варива. Разбира се, в нормални зони и без прекаляване.
Лещата намира своето място още в Стария завет - т.е. над 2000 г. я ядем, а у нас - нищо, че я мислим за традиционна българска храна, идва едва в края на 14-и и началото на 15-и век с Османското нашествие.
Даже най-големите кулинари на света - италианците, я ценят високо и тя е неотменна част от новогодишната трапеза при тях - колкото повече зрънца леща - толкова повече пари, смятат италианците.
Освен възприетата от нас османска традиция да ядем лещата като супа, можем да научим и нов лайфхак да я хапваме. Като я сложим в супер салата с лимон, портокал, мента. Друг вариант е пюрето от леща, което е чудесен заместител на картофеното и е доста по-диетичен вариант от него - почти няма захар. На всичко отгоре се усвоява несравнимо по добре от организма.
В момента хит е червената леща, която освен че е доста полезна, е и много бърза за готвене - става готова за нула време - десетина до 15 минути варене. Най-добра е за споменатото по-горе пюре. 
Най-диетичният вид обаче е зелената леща. Тя е идеална за салати. Цяла порция има енергийна тежест от стотина калории. А е пълна с магнезий, калий, фолиева киселина. Индийците я комбинират с кокос, сметана и тиква и много харесват получилата се смес, но тя е малко встрани от родните кулинарни разбирания и вкусове.
Кафявата леща, с която сме свикнали от соца и до днес, се оказва най-добра за консумация във вариант на пастет, който може да се маже върху филия - нов модел сандвич, но за разлика от маслото, колбасите, да не говорим за т.нар. течен шоколад е доста полезна.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Леонардо Ди Каприо прегря от жегата...

Леонардо Ди Каприо, на 50 години, беше звездната...

Бекъмовите синове се сдраха съвсем

Ромео Бекъм (22 г.) реагира остро, след като брат му...

Няма коментари към тази новина !