К19 спад преди затварянето, както и предишния път: Първан Симеонов

24.03.2021 10:30 | Видян 903 пъти

К19 спад преди затварянето, както и предишния път: Първан Симеонов

"Без ръст на заразените с коронавирус у нас и то точно при старта на новия локдаун, сочи седмичната статистика за страната ни.

Това е първото от поне два месеца насам вторнично утро, в което не е отчетено покачване на бройки и процент случаи на ковид спрямо предходната седмица”, написа политологът Първан Симеонов. Той припомни, че в нощите срещу вторник иначе са пиковите показатели. Това се получава, тъй като през уикенда се събират по-малко данни, така че в понеделник винаги се отчитат " забавените" и се дава най-висока бройка.

 „Забавянето на ръста е все още хипотеза. Подчертавам: хипотеза. Но ако е вярно, е важно да се отбележи, че и този път ще е преди въвеждането на мерките. И през есента беше така - тогава случаите отминаха най-високата си точка около две седмици, преди началото на строгите мерки”, отбеляза Симеонов.

„Пиша го, за да фиксираме момента. За да не почнат после възторжено пак да обясняват: мерките работят, нека да ги продължим. Мерките, разбира се, ще помогнат. И ги спазвайте! Но вече е видно, че този вирус май следва собствената си логика, без значение от нашите намеси. Да, възможно е ограничаването на присъственото обучение да е оказало влияние сега. Но периодът е твърде кратък, а и кой знае колко присъствено обучение през пролетта нямаше", заключи той.

Припомняме, че 19 минути първи писахме за фактическите 10% спад на заразените с К19 точно преди предпоследния локдаун от края на м.г.. Тогава имахме и рекорд по оздравели - 11 521 за седмица.

Сега, на фона на отчетения спад, здравните власти авансово прогнозират, че предвиденото затваряне от 10 дни може да не се окаже достатъчно, а РЗИ дори предрече колапс за болниците при едва 16% заетост на леглата.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !