Берлинале’21 успя, но защо?

08.03.2021 11:30 | Видян 1400 пъти

Берлинале’21 успя, но защо?

71-вият онлайн международен кинофестивал Берлинале’21 приключи. Раздаде наградите на филмите, които си беше избрал и получи масовото одобрение на акредитираните потребители, които си беше посочил.
Как стана това и най-вече - защо ?
Основната причина е в преодоляването на обичайните страхове от какъвто и да е стрийминг онлайн, особено на съвсем топли заглавия, на които тепърва им предстои да излязат на световния пазар.
И така, фестивалът взе умното решение да предостави на част от международната преса достъп до всички традиционни конкурси. А взеизвестно е, че тъкмо журналистите са тези, които безкористно обичат киното и са способни на чудеса от храброст, само и само да се докопат до най-новите заглавия на любимите си режисьори. Очевидно, уреждането на въпросите с правата за онлайн излъчване далеч не са били прости действия, а са изисквали сериозни гаранции за сигурност срещу различни пиратства. И далеч не всички са повярвали, че пълната безопасност е сигурна, защото от първоначално обявените заглавия в официалния конкурс, две бяха заявени като селектирани, но в крайна сметка не участва в разпределението на наградите. Защо? Защото продуцентите на конкретните филми не дадоха право на фестивала да ги покаже онлайн. Филмите са В съседство, режисьорски дебют на немско-испански актьор Даниел Брюл и Фабиан, да отидеш при кучетата на Доминик Граф, исторически филм, базиран на творчеството на Ерих Кестнер.  
Така че, на този терен, Берлинале се прояви новаторски - най-големите межународни фестивали не се решиха да направят решителна крачка точно по този начин.
Друг причина за доброто приемане на тазгодишното издание е доброто ниво на официалния конкурс. Артистичният директор на фестивала, италианецът Карло Шатриан, който се грижи за подбора на филмите за втори път беше успял да събере филми с очевидни авторски амбиции и оригинален филмов език: три от Франция, два от Унгария, четири от Германия (два отпаднали) и по един от Иран, Южна Корея, Мексико, Япония, Грузия и, разбира се, от Румъния.

 

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !