Гледаме Съкровищата на България на 3 март

01.03.2021 17:10 | Видян 656 пъти

Гледаме Съкровищата на България на 3 март

На националния празник на България – 3 март, в 21:00 ч. зрителите на bTV ще се запознаят с историята на най-големите съкровища на България – Панагюрското, Вълчитрънското и Рогозенското. Филмът “Съкровищата на България” ще представи тези изключителни богатствата през личните истории на техните откриватели. Ще разкаже за мистериозния начин, по който са открити, за самите открития, възприятията за ползване на намереното и чисто “българския манталитет” по отношение на материалното. Зрителите ще се срещнат с наследници на откривателите на съкровищата, ще чуят личните им спомени и разкази за случилото се. Важни факти за съкровищата ще изнесат историци и археолози, сред които и археологът Пламен Иванов, който лично участва в откриването на втория дял от Рогозенското съкровище (1985 г.).
Любопитен факт е, че нито едно от големите Златни съкровища на България не е открито в резултат на археологически разкопки, а съвсем случайно. Интересна подробност е, че най-вероятно съдовете на Панагюрското съкровище са имали очи от скъпоценни камъни, които са откраднати, а откривателите на Вълчитрънското съкровище първоначало хранели прасета в най-големия намерен съд.

Филмите от документалната поредица “Неразказано в историята” са предназначени за излъчване на празници и специални дати. С достъпния си език и интересно поднасяне на разказа, с модерна визия и множество кинематографични възстановки, епизодите от поредицата носят документална информация и силен емоционален заряд. Изпълнителен продуцент на „Неразказано в историята“ е „Телеман“.

Гледайте “Съкровищата на България” на 3 март от 21:00 ч. по bTV.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !