OpenLux: Милионите на Александър Томов в Люксембург – от Стивън Ло за ЦСКА

20.02.2021 12:21 | Видян 2761 пъти

OpenLux: Милионите на Александър Томов в Люксембург – от Стивън Ло за ЦСКА

Парите за ЦСКА са използвани и за имотни врътки

Активи за 6,1 милиона евро са концентрирани във фирмата “Лира Инвестмънт” (Lira Investments S.A.), чийто краен собственик е политикът Александър Томов. Фирмата е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Това се твърди в статия на разследващия сайт БоволЪ. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов. Пред Биволъ Александър Томов разясни, че парите идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показа нашето проучване.

Името на Александър Томов като реален собственик, както и финансовата информация за “Лира Инвестмънтс” са в архива  OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия. Биволъ е българският партньор в проекта.

За разлика от конституционния съдия Константин Пенчев, първото българско публично лице, разкрито от Биволъ в международното разследване OpenLux , Александър Томов коментира охотно информацията за люксембургската му фирма.

    “Лира не е офшорна компания – нито данъците там са по- ниски, нито аз се крия като  собственик. Създадох фирмата, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство” – обясни Томов защо е предпочел именно тази данъчна дестинация.

Този порив за прозрачност обаче е отскоро. В началото на милениума, въпреки публичния си ангажимент към ЦСКА, Томов се крие зад подставени лица и не се декларира като краен собственик на “Лира Инвестмънт”, която държи акциите на клуба .


Това се вижда и в българския Търговски регистър където фирмата “Лира Инвестмънтс” по документи няма нищо общо с

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !