ЦИК лъже за ръчното броене на контролните разписки от машините: Мая

15.01.2021 15:30 | Видян 913 пъти

ЦИК лъже за ръчното броене на контролните разписки от машините: Мая

Председателят на ЦИК лъже в полза на ГЕРБ за ръчното броене на контролните разписки от машините. На първо място Андреев каза, че водещи при машинното гласуване са разписките, които ще се броят и ще определят изборния резултат. Да, това може и да е било желанието на ГЕРБ и Обединените патриоти с промяната през 2020 г. в Изборния кодекс ама не са го написали и не са си го гласували.“

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в публикация във Фейсбук късно снощи по повод участието на председателя на ЦИК в предаването „Лице в лице“.

„Какво ще каже Андреев за чл. 270 от Изборния кодекс, който гласи „Действия преди отваряне на избирателната кутия“ и в ал. 2 определя, че преди отчитане на машинното гласуване и преброяване на бюлетините „отрязъците с номерата от бюлетините и контролните разписки от машинното гласуване се опаковат поотделно и се запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията“. Как ще броят разписките Андреев и неговата ЦИК, след като вече те са опаковани и отстранени от масата за броене?“, пита Манолова.

Тя подчертава, че никъде законодателят не казва, че тези отрязъци се преброяват, така както това е уредено за неизползваните и сгрешените бюлетини. „Да не говорим, че е безсмислено и те да се броят, след като вече не се вписват в изборния протокол. Но, като се пишат на коляно промени, така се получава. А нормите на Изборния кодекс трябва да бъдат тълкувани в тяхната логическа последователност и взаимосвързаност, а не всяка норма да се тълкува отделно и извън целостта на нормативния акт“, категорична е Манолова.

„Изборният кодекс неслучайно въвежда висока защита на хартиената бюлетина и на бюлетината за машинно гласуване. Разписката не е приравнена на хартиена бюлетина и не носи нейните реквизити и затова се нарича „контролна разписка“, а не е въведена, за да се използва за политически поръчки. Контролна, Андреев, тъй като се използва само за контрол при евентуално оспорване на резултата и това се казва в документите на международните организации, включително на Венецианската комисия, които повече трябва да четете. Затова и в чл. 281, ал. 3 от Изборния кодекс законодателят е приел, че „данните от машинното гласуване се прибавят поотделно към данните от протокола на секционната избирателна комисия“, а не се прибавят, Андреев, данните от контролните разписки“, обяснява Манолова. Тя допълва, че „с промените от 2020 г. законодателят пожелателно казва, че потвърдените гласове от машинното гласуване СЛЕДВА да са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки. Но, ако не са, законодателят мълчи, а Андреев тълкува, както иска… На Андреев и на другите членове на ЦИК не им ли е ясно, че водещ е гласът на избирателя в бюлетината, а не в контролната разписка“, подчертава Манолова.

По думите й, „на второ място Андреев нагло лъже за доклада на АДФИ за бонусите и наемите за жилища на членовете на ЦИК. Никой не твърди, че като са си раздали пари и плащали наеми, са поставили „под съмнение изборния процес“. Но в доклада на АДФИ от 20 март 2020 г., който всъщност е публичен, са направени категорични констатации за „нарушения на законодателството и че решенията на ЦИК за направените разходи не са правни основания за тяхното извършване“, категорична е тя.

„Установено е, че разходите за наем и посредническите услуги, свързани с наемането на жилищата, са в общ размер на 132 485 лв. Установени са раздадени допълнителни възнаграждения с обща стойност 434 000 лв. и са констатирани данни за извършени нарушения на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“, допълва председателят на „Изправи се.БГ“.
„Но освен лъжа, какво друго може да се очаква от човек, който от член на ЦИК, предложен от БСП в един мандат, може да стане член и председател на ЦИК, предложен от ГЕРБ в друг мандат и какво доверие може да имат избирателите на такава ЦИК“, пише още Манолова.

Припомняме, че в отворено писмо до ЦИК на 11 януари Мая Манолова призова членовете на ЦИК да върнат взетите суми за бонуси на 20 членове – 434 хил. лв. и наеми на жилища на четирима за 132 хил. лв. за 2019 г., тъй като не е на лице правно основание за получаването им.

Прочети повече на: http://hotnews.bg/n/nova-puska-rachkov-sreshtu-tsitiridis.142569.html

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !