Швейцарците гласуват на референдум К19 мерките

15.01.2021 11:32 | Видян 548 пъти

Швейцарците гласуват на референдум К19 мерките

Групата Приятели на Конституцията подаде петиция от 86 000 подписа, събрани през последните три месеца - значително над необходимите 50 000 - за официално иницииране на общонационално гласуване за отмяна на Закона за Covid-19 от 2020 г. при силно развитата демократична система на Швейцария, съобщава swissinfo.ch.

„Според нас [правителството] се възползва от пандемията, за да въведе повече контрол и по-малко демокрация“, каза Кристоф Пфлугер, член на борда на Приятели на конституцията пред Financial Times.

Той добави: „Дългосрочните проблеми, които ще възникнат от този подход, ще бъдат сериозни. Ние сме движение, което казва, че управлението на кризи не може да става без волята на суверена - хората. Не можете да управлявате без хората. ”

 Пфлугер заяви, че Швейцария ще бъде първата и може би единствената държава, която ще даде пряк вот на своите граждани за ограниченията покрай коронавируса.

До края на декември управляващият Федерален съвет на Берн не беше склонен да налага ограничения по време на втората вълна на пандемията.

Анкета, проведена от швейцарския изследователски институт Sotomo за държавната телевизия SRF през ноември, установи, че 55% от швейцарците са загрижени за ограничаването на техните индивидуални свободи от правителствените мерки. Същото проучване установи, че дори 23:00 вечерен час за барове и ресторанти се счита за твърде ограничаващ от една трета от респондентите в Швейцария.

 Пфлугер заяви, че кампанията му е „изумена“ от нивото на подкрепа от доброволците, което е спечелила през последните седмици, и от скоростта, с която е успяла да събере подписи.

На 18 декември обаче Берн беше принуден да нареди спирането на ресторанти, барове и развлекателни заведения в цялата страна, което ще остане в сила до края на февруари. В сряда спирането беше разширено, за да обхване магазини, продаващи несъществени стоки.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Няма коментари към тази новина !