ЕС одобри консумацията на насекоми от човека

14.01.2021 10:40 | Видян 326 пъти

ЕС одобри консумацията на насекоми от човека

Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на европейците, предава Bloomberg.

Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният стадий на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно, постанови днес европейският регулатор по храните.

Становището на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) е първата стъпка, преди националните власти да обмислят дали да го одобрят за продажба под формата на закуска, протеинови блокчета, бисквитки и други храни, съдържащи насекомото като тяхна основна съставка.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г. Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал и интерес от страна на гиганти като Cargill и Nestle.

„Брашненият червей помага да се създаде действително един нов източник на протеини за света по един по-устойчив начин“, коментира в интервю Хелене Зив, директор на отдел "Управление на риска и снабдяване с животински храни" към Cargill.

„Ние сме много оптимистично настроени по отношение на неговите хранителни качества.“

Европейските стартъпи

Европейските стартъпи за производство на храна от насекоми доминират сделките с рисков капитал. Графика: Bloomberg

Това е първата оценка на риска на насекомите като новаторска храна от EFSA, която предстои да се произнесе по още 14 други вида насекоми - от щурци до скакалци. Одобрението за жълтия брашнен червей ще създаде нови маркетингови възможности, заяви в интервю Андреа Гермини, ръководител на екипа за новаторски храни в базираната в Парма, Италия, EFSA. Регулаторът поясни обаче, че са възможни алергични реакции при консумацията на брашнените червеи.

Европа е в челните редици на процъфтяващата сцена на стартъп индустрията за отглеждане на насекоми с хранително предназначение, поставяйки ги като част от програмата си за устойчиво производство на хранителни продукти. Европейските власти насочиха значителни средства в изследвания и строеж на фабрики, като 27-те вече позволяват рибите, кучетата и котките да се хранят с брашно от насекоми.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Не се кандидатирам: Сиромахов

"Скъпи приятели! За мен е голяма чест да ви съобщя,...

Започват честванията за 3 март

Днес отбелязваме 143 години от Освобождението на...

Няма коментари към тази новина !

*}