Нов скандал с наградите Грами, сега за расизъм

06.01.2021 12:00 | Видян 602 пъти

Нов скандал с наградите Грами, сега за расизъм

Звукозаписната академия, която ежегодно раздава наградите „Грами“, продължава да трупа негативи повече от месец, след като обяви основните си претенденти за тазгодишната си церемония. Музикалният институт вече бе обвинен в корупция и непознаване на жанровете от изпълнители от ранга на The Weeknd и Джъстин Бийбър.

Този път Академията е уличена в расизъм, а повод за това дават номинираните артисти в категорията за най-добър детски албум.

„След обмисляне и дискутиране с нашите черни, кафяви и бели съмишленици, след разговори със семействата си, ние – долуподписаните номинирани, стигнахме до заключението, че е в най-добър интерес на жанра ни да откажем номинациите. С уважение молим да изключите имената ни от бюлетините за гласуване“, гласи началото на отвореното писмо, което групите Alastair Moock and Friends, The Okee Dokee Brothers и Dog on Fleas изпратиха до Звукозаписния институт.

В документа музикантите обясняват, че са благодарни за оказаната им чест. Въпреки това не желаят да подкрепят липсата на разнообразие на расова основа сред претендентите за статуетка – тенденция, която наблюдават не само през тази година, но и преди това. „И сега, и исторически погледнато съществува процес, в който се пренебрегват жени, цветнокожи и най-вече черни изпълнители“, добавят артистите.

По думите им, тазгодишните номинирани се състоят от единствено бели музиканти, само един от които е жена. „Това не е първият такъв случай що се отнася до категорията за най-добър детски албум. В последните 10 години само 6% от номинираните изпълнители са били с черен цвят на кожата“, пишат още бойкотиращите шанса си за „Грами“ певци.

Самите те признават своята отговорност зад проблема, който виждат. „Съзнаваме, че сами сме изпратили творбите си за разглеждане от страна на Академията, въпреки че сме били наясно с историята на категорията“, допълват още те.

След тяхното оттегляне, в надпреварата за заветната статуетка остават единствено Джъстин Робъртс (Wild Life) и Джоуни Лийдс (All The Ladies). Самите те също заявяват, че подкрепят каузата на колегите си, но не са сложили подпис под отвореното писмо, с което да се откажат от номинацията си.

Междувременно, до началото на тази седмица, когато гласуването за отличията „Грами“ приключи, Alastair Moock and Friends, The Okee Dokee Brothers и Dog on Fleas не бяха премахнати от списъка с претенденти в официалните платформи на Академията. Според данни на “Билборд“, продължава да не е ясно дали институтът ще уважи молбата на трите групи или все пак ще ги принуди да участват в церемонията.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Няма коментари към тази новина !