70 % срив на приходите на кината през 2020 г.

04.01.2021 14:47 | Видян 592 пъти

70 % срив на приходите на кината през 2020 г.

Със 70 на сто по-малко печалби отчетоха киносалоните по света през отминалата година. След като световната пандемия принуди голяма част от залите за прожекции да преустановят дейност в продължение на месеци, международният боксофис отчита най-ниски резултати от 40 години насам.

От продажбата на билети киносалоните са спечелили близо 12 милиарда долара през 2020-а, сочат данни, цитирани от The Hollywood Reporter. За сравнение, през 2019 г. приходите от световния боксофис достигат до над 42 милиарда долара.

Особено голям удар претърпяват операторите в САЩ. Страната, която доскоро се славеше като най-големият пазар за кинопоказ, отстъпи първото си място на Китай, като за отминалата година отчита приходи с 80% по-малки в сравнение с 2019 г.

„Лоши момчета завинаги“ с Уил Смит се оказва най-гледаното холивудско заглавие по света за предишната година. Продукцията събра 413 милиона долара, показва информация на изданието Comscore. Среброто в класацията е за оскаровия претендент от 2020-а „1917“ на Сам Мендес, който завърши показа си на голям екран със сметка от 385 млн. долара. Третото място пък е за „Тенет“, с който Кристофър Нолан и Warner Bros. се опитаха да дадат рестарт на кинопоказа през лятото на „коронната“ година. Макар до реално задвижване на индустрията в ритъма, в който я познавахме преди това, да не се стигна, филмът все пак успя да събере 362 милиона долара от боксофиса.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Гришо качи секси французойка в...

Григор Димитров си тръгна от парти в Монте Карло, където...

Шолц увери китайски студенти, че не...

Германският канцлер Олаф Шолц увери днес китайски...

Няма коментари към тази новина !