Кое ни пести вода в пандемията, която ни кара да я леем като щури: какво да правим с времето в каран

30.11.2020 12:33 | Видян 844 пъти

Кое ни пести вода в пандемията, която ни кара да я леем като щури: какво да правим с времето в каран

Водата е едно от нещата, които от март насам леем като луди. Само десетките пъти миене на ръце да бяха, а към тях добавяме и ежедневните неща, плюс допълнителното накисване и миене на щяло и нещяло.

Само си помислете, че ако не затворите добре всеки кран и оставите 1 чучур да капе, това са невероятните 26,5 литра на ден или почти 10 000 литра на година - 9700 най-точно. Нали гледахте министър Ревизоро в петък, който се опитваше да предупреди каква жестока водна криза ни очаква, а Перник сега харчи много повече, отколкото преди в нормално време.

Как, освен да затваряме добре, без, разбира се, да пренавиваме крановете, можем да не разхищаваме вода, която доста поскъпна във всяка от последните няколко години.

Има доста елементарни лайфхакове. Например да спрете с миенето на съдове и прибори на ръка. Вече писахме, че препаратите са супер вредни за кожата на ръцете, но и за дихателната система, а т.нар. антибактериални в период на пандемия могат да се окажат и опасни, понеже вредят на имунната система.

Оставете това, но миенето на съдове за едно семейство означава изтичането на поне 30 литра вода. Пускането на една миялна машина използва едва 10 литра. Когато сме у дома с карантината, при три хранения на ден ще спестяваме близо 2000 литра този месец и над 20 000 литра годишно.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !