Мел Гибсън връчва пистолет на Дядо Коледа

28.11.2020 10:08 | Видян 1197 пъти

Мел Гибсън връчва пистолет на Дядо Коледа

Кисел дядо, залепен за чашата с уиски, който не спира да се оплаква от „днешната младеж“ – това е Добрият старец, видян през очите на Мел Гибсън в „Дебелакът“. Актьорът сменя червения кожух на Дядо Коледа с рокерско кожено яке, за да ни покаже, че празничните филми могат да са много повече от захаросани разкази за непослушните деца, които непременно стават добри преди финалните надписи.

„Дебелакът“ развенчава мита около коледните продукции, които у нас най-често свързваме с истории ала „Сам вкъщи“. Режисиран от Иън и Ешъм Нелмс, които стоят и зад сценария, филмът проследява един „недодялан“ Дядо Коледа, по чиито дири тръгва наемен убиец.

Всичко започва ден преди Бъдни вечер, когато разглезено богаташче, отглеждано от баба си, не печели научно състезание в училището си. Били успява да открадне празни чекове от настойничката си и така – наема опитен убиец, който да сплаши детето, прибрало първата награда. Предвид „непослушанието“ си, на коледната сутрин момчето намира под елхата специален подарък от Дядо Коледа – въглен. И така, Добрият старец се превръща в новата мишена на Били.

Самият Дядо Коледа – тук с името Крис Крингъл, съвсем не отговаря на детските ни представи за усмихнатия старец, разнасящ подаръци. Изправен пред сериозни финансови проблеми, за първи път зрителят го вижда на екрана с пушка в ръка да отстрелва кенчета от безалкохолни напитки, върху които е изобразен самият той. Свил е гнездо с Рут – чернокожа баба Коледа (или Снежанка), а работниците му се виждат принудени да работят за американската армия, за да спасят от нищета малкото си иначе задружно общество.

„Дебелакът“ със сигурност не е филм, който можете да седнете да изгледате с децата. Въпреки че вулгарният език е сведен до минимум, а по-голямата част от убийствата се случват извън кадър, то в своята същност заглавието все пак е трилър. А към края на коледната си творба Иън и Ешъм Нелмс коменсират отсъствието на кръв до този момент. Нещо повече, когато Дядо Коледа в крайна сметка решава сам да посети малкия Били, то гледката може да доведе и до кошмари сред зрителите с по-слаби сърца.

Коледният филм със сигурност не е типичен такъв. Именно и в това е неговият чар. Крис е представен с недостатъци и изпитва същите затруднения, с които се сблъсква и всеки друг човек. Иронично, именно той и неговата съпруга са всъщност най-реалистичните образи в целия филм (с редки изключения, когато се показва мистериозно възкръсване – б.а.). А сякаш именно за да подчертае този факт продукцията е назована „Дебелакът“, като така избягва да се позовава на мистични персонажи, какъвто по принцип е Дядо Коледа. И въпреки всички престрелки, кървища и непослушковци, основното послание е едно – накрая печели този, който се е обградил с любов.



автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !