Не вземайте имуностимуланти, когато сте болни, опасни са: Акад. Петрунов

27.11.2020 11:30 | Видян 1205 пъти

Не вземайте имуностимуланти, когато сте болни, опасни са: Акад. Петрунов

„В човешкия организъм има естествен, вроден имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го стимулират. Въпросът е доколко те са ефективни. Витамин D остава основно средство за стимулиране на естествения имунитет. А той има много мощни възможности да се справи с една инфекция”, заяви в ефира на „Здравей, България” имунологът акад. д-р Богдан Петрунов.

За себе си специалистът е предприел стимулация с полибактериален имуностимулатор, който може да бъде намерен във всички аптеки у нас. На негова база са направени и много продукти.

„Всички тези средства се взимат, когато човек е клинически здрав. Те са опасни, когато пациентът вече е с инфекцията на коронавируса, защото може да засилят цитокиновата буря”, предупреди акад. Петрунов.

Той прогнозира и кога ще започне имунизацията на българското население срещу COVID-19.

„За да влязат ваксините, те трябва да бъдат одобрени. Подадени са документи и се разглеждат, но мисля, че по-рано от пролетта на следващата година ние няма да започнем имунизация на населението”, каза той.

Имунологът подчерта, че за ваксините срещу коронавирус, които са познати към момента, не знаем основни неща – предпазват ли от заразяване с вируса, ще намалят ли смъртността и ще спрат ли разпространението на инфекцията.

„Нито една от фирмите не е отговорила на тези три важни въпроса. Няма никакво съмнение, че ще има повторно заболяване. Никой не може да каже каква ще е ефективността на имунитета, защото никой не го е видял. Никой не може да каже и колко ще продължи имунитетът”, обясни акад. Петрунов.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !