Мистерията на българските гласове възхити публиката на живо и онлайн

02.11.2020 14:58 | Видян 781 пъти

Мистерията на българските гласове възхити публиката на живо и онлайн

Десетки зрители в залата (поради ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус) и многобройни фенове от Белгия, Италия, Германия, Финландия (онлайн) проследиха първия за 2020 г. концерт у нас на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“.

Замислена като Великденски концерт и отлагана неколкократно заради пандемията, социалната изолация и мерките за борба с вируса, първата среща на състава с родните почитатели на творчеството им за тази година се състоя като два едночасови концерта по случай Деня на народните будители.

Усложнената в последно време епидемична обстановка не попречи на ентусиастите да подкрепят любимия женски ансамбъл с присъствие в столичната зала. Благодарение на съвременните технологии, концертът беше излъчен и онлайн, тенденция която пандемията започна да налага в световен мащаб.

Силно впечатление направи 26-годишният музикант от Белград Андрия Хаджич, който бе пропътувал разстоянието до София с обществен транспорт, бе преминал пеша границата между България и Сърбия, за да изгледа и двата концерта.
„Всяка минута от чутото и видяното си заслужаваше усилието – сподели младежът. – Радвах се, плаках и изпитах трудно описуема смесица от чувства. Вашите певици са невероятни, трябва да се гордеете с тях!“, каза той. Младежът държеше лично да поздрави всяка от изпълнителките и диригента на хора проф. Дора Христова.

Мнението на Хаджич споделят многобройни зрители в няколко европейски държави, които видяха случващото се в софийския Сити Марк Арт Център благодарение на прякото излъчване в платформата Patreon. „Чувствам се благословен, че можах да стана свидетел на концерта – макар и непряко, а посредством живото предаване.

Внесохте слънце в тази мрачна и дъждовна ноемврийска вечер“ – написа фен от Германия. „Прекрасен концерт! Много ви благодаря и поздрави от Италия“, допълни друг зрител. „Поздравления на всички за тези красиви изпълнения. Те носят много доброта в толкова обърканото ни време“, според почитател от Белгия.

Зрителите оцениха съдържанието на програмата, която включваше, както заглавия от последния албум на състава „БууЧииМиш“ на композитора Петър Дундаков, така и класики като „Море зажени се Гюро“ и „Дилмано, дилберо“ на Красимир Кюркчийски, композиции на Петър Льондев, Стефан Драгостинов, Георги Андреев, Николай Кауфман.

Особен интерес и възторзи предизвикаха автентичните сола, дуети, триа и дори нонета „Я изгрей слънце“ на Атанас Илиев. Много топло и въодушевено публиката прие появата на младото попълнение в хора – деветте изпълнителки от Международната вокална академия „Мистерията на българските гласове“.

След нестихващите аплаузи ансамбълът изпълни на бис превърналата се в хит в редица дискотеки в много държави композиция на Петър Льондев „Ерген деда“.

Концертът на „Мистерията на българските гласове“ ще е достъпен онлайн в България и в чужбина на страницата на хора в Patreon до 23:59 часа на 3.11.2020 г.  


автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !