Йордан Йовчев: Живея навсякъде

27.01.2008 10:13 | Видян 10900 пъти | Гласували 1

Йордан Йовчев: Живея навсякъде

Най-успелият български гимнастик Йордан Йовчев се завърна със семейството си у нас след дългогодишен гурбет в Щатите. След олимпиадата в Атланта през 1996 г. Данчо се пресели в Америка и нямаше никакво намерение да живее отново в родината си. През 2007 година спортистът, роден в Пловдив преди 34 години, обаче промени намерението си. Всъщност, когато става въпрос за него е трудно да кажем какво е постоянното му жителство. Данчо определя себе си като гражданин на света. Какво се случва с Йовчев и какво му предстои:

Какво Ви накара да оставите Америка и да се преселите отново в България със семейството си?
Какво значи постоянно? Един ден съм на едно място, другия ден - на друго. Вярно е, че на този етап повече време прекарвам тук, но това не значи, че съм се отказал от Америка. На 15 февруари заминавам за там. Имам си жилище в Хюстън, така че проблем няма. Аз съм гражданин на света. Не си поставям ограничения. В момента най-важното е къде ще се подготвя най-добре за олимпиадата. Иначе навсякъде се чувствам добре и бързо се аклиматизирам към средата и начина на живот.
Все пак прекарвате у нас доста повече време, отколкото преди. С какво се занимавате когато сте тук?
Освен, че тренирам, помагам на Краси Дунев (б.а. подобно на Йовчев, и той емигрира в Щатите през 1996 година, но миналата година се върна в България и отвори център за спортна гимнастика в Пловдив), който се е заел с амбициозната задача бързо да развие клуба. Имам с какво да бъда полезен – занимавам се с обурудването - уредите, с подготовката на децата. Но основната работа си я върши той – все пак аз още съм действащ състезател.
Как се чувства семейството Ви отново в България?
Синът ми Джордан расте и радва мен и съпругата ми Боряна. В края на миналата година стана на шест години. Тези дни ще го водим на Белмекен, малко на туризъм. Гледам да му обръщам повече внимание, когато мога. Не е лесно, но когато човек има желание, време винаги има. Пък и жена ми и сина ми разбират прекрасно, че моята програма е твърде натоварена и никога не биха ми създали проблеми по този повод.
Само на олимпиадата ли ще участвате или и в други състезания?
Тренирам усърдно. Предстоят ми състезания в Италия с клуба Варезе и във Франция с клуба Орлеон. Няма спиране! Отпочинах си по празниците, но за съжаление те вече отминаха и отново се хванах на работа. Като минат ангажиментите, за които споменах – забравям ги и започвам сериозно да се готвя за олимпиадата в Пекин.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Посланикът на Израел говори за...

Горещ коментар за ескалацията на напрежението между Иран...

Няма коментари към тази новина !