Какъв е бил краят на предишните пандемии? Човечеството е преборило само една

15.10.2020 12:57 | Видян 2230 пъти

Какъв е бил краят на предишните пандемии? Човечеството е преборило само една

В момента светът е изправен пред пандемия, която нито едно от живите поколения не помни. Повечето хора възлагат големи надежди, че разработването на ваксина ще ни върне обратно нормалния начин на живот. Истината обаче е, че много от болестите и пандемиите, пред които са се изправяли предците ни преди хиляди години, все още са сред нас. Ето кои са те и как е идвал техния край.

Преди 60 поколения се появява Бубонната чума

През годините са регистрирани три големи огнища, като най-ранното е от 541 г. сл. н. е. Болестта се пренасяла от бълхи, плъхове и телесните течности, които заразените отделяли. Заразата била опустошителна - за период от 2000 години тя убива стотици милиони души, като за най-смъртоностното огнище се смята "Черната смърт", която върлува между 1346 и 1353 година.

Повече от 200 млн. души са били убити от чумата. И все пак - тя продължава да е сред нас и до днес. Разбира се, случаите на хора, които са се заразили с "Черната смърт" са редки, а диагнозата далеч не означава сигурна смърт, тъй като болестта се лекува с антибиотици. И все пак шепа хора умират всяка година, превръщайки се в поредната жертва на тази древна болест.
Стотици години по-късно се появява вирусът на едрата шарка

Това е един от най-смъртоностните вируси, познат на човечеството. Трима от всеки десет заразени умират. Подобно на чумата, той убива стотици милиони хора - около 300 млн. души само през XX век. Но никой вече не умира от едра шарка. Причината е успехът на науката.

След два века на мъки през 1796 година британският лекар Едуард Дженър успява да разработи ваксина, която елиминира болестта завинаги. Едрата шарка остава единственото заболяване, с което човечеството се е справило напълно, а успехът на Дженър се приравнява с кацането на хора на Луната.
Преди 20 поколения се появява холерата,

като първото голямо огнище е от 1817 година. Болестта се предава чрез заразена вода или храна и е причинила седем пандемии, според статистиката на СЗО. Подобряването на хигиената и санитарните условия на Запад успяват да я елиминират, но тя продължава да е ендемична - или често срещана - в много по-бедни страни. Холерата убива между 100 000 и 140 000 души всяка година, според СЗО.

Оказва се, че мястото, което наричаш свой дом е от значение за да се отговори на въпроса, дали ще умреш, ако се заразиш с холера. Болестта се лекува лесно, срещу нея има и ваксина, а ако водопроводната система е добра, почти няма шанс от зараза. И все пак изброените неща са в дефицит в по-бедните държави.

Човечеството преживява и няколко грипни пандемии, като най-голямата и най-страшната е инфлуенцата, която сега наричаме сезонен грип. Испанският грип се появава през 1918 г., а двете големи вълни убиват между 50 и 100 млн. души. Подобно на коронавируса изолацията и карантината са в основата на запабавянето на заразата. След двете големи огнища от 1918 и 1920 година, болестта отслабва и започва да циркулира всяка година, превръщайки се в сезонен грип.

Но преди 8 поколения идва и нова грипна заплаха - Хонконгският грип. Той се появява през 1968 година и убива милиони хора, преди също да се превърне в сезонен. През 2009 година 21% от населението пък се заразява със свински грип. И така - сезонните грипове продължават да са "пандемична опасност". Всяка година стотици хиляди умират след като са се заразили с някои от щамовете.
Пандемията, която човечеството все още не е успяло да ограничи, е тази от ХИВ/СПИН

продължи >>

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Няма коментари към тази новина !