Агенция на ООН грабна Нобел за мир

12.10.2020 09:55 | Видян 837 пъти

Агенция на ООН грабна Нобел за мир

Въпреки че светът беше заложил на активистката Грета Тунберг или на Алексей Навални, Нобеловата награда за мир беше присъдена на Световната продоволствена програма (WFP)  - специализирана агенция на ООН за борба с глада по света и най-голямата хуманитарна агенция, предаде Сега.

Агенцията спечели наградата заради "усилията си в борбата с глада, за приноса за подобряване на условията за мир в засегнатите от конфликти райони и за това, че действа като движеща сила в усилията за предотвратяване използването на глада като оръжие във войни и конфликти“.

"Пандемията от коронавирус допринесе за нарастването на броя на жертвите на глад по света. В страни като Йемен, Демократична република Конго, Нигерия, Южен Судан и Буркина Фасо, комбинацията от военен конфликт и пандемия доведе до драстично нарастване на броя на хората, живеещи на ръба на глада", се казва на сайта на Нобеловата награда.

В лицето на пандемията Световната продоволствена програма демонстрира впечатляваща способност да активизира усилията си. По този повод от програмата казват: "До деня, в който имаме ваксина срещу заразата, храната остава най-добрата защита срещу хаоса“.

"Светът е застрашен от гладна криза с немислими размери, ако Световната продоволствена програма и други подобни програми не получат финансовата подкрепа, от която се нуждаят. Връзката между глада и въоръжените конфликти е омагьосан кръг. Никога няма да изкореним глада, освен ако не сложим край на войните и въоръжените конфликти", казват от Нобеловия комитет.

Световната продоволствена програма е активен участник в дипломатическия процес, който завърши през май 2018 г. с единодушното приемане на Резолюция 2417 на Съвета за сигурност на ООН. Резолюцията за първи път разглежда връзката между военните конфликти и глада. Съветът за сигурност също така подчерта задължението на държавите-членки на ООН да гарантират, че хуманитарната помощ достига до нуждаещите се, и осъди използването на глада като метод за водене на война.

Снимка: АП


автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Арман Царукян отговори колко струва...

Арман Царукян е на върха на славата, след като победи...

ПП осигури застрояването на Корал,...

Корал е считан за нещо като собствен от Кирил Петков,...

Няма коментари към тази новина !