Луиз Глюк получи Новелова награда за литература

08.10.2020 14:16 | Видян 1034 пъти

Луиз Глюк получи Новелова награда за литература

Американската поетеса Луиз Глюк бе наградена с Нобелова награда за литература за 2020 година. Това, обяви Нобеловият комитет преди минути на излъчвана наживо церемония.

"Нобеловата награда за литература за 2020 г. се присъжда на американската поетеса Луиз Глюк „за нейния безпогрешен поетичен глас, който със строга красота прави индивидуалното съществуване универсално" - с тези думи бе присъдена тазгодишната награда.

Лауреатката е била уведомена за наградата малко преди това и тя "й дошла изненадващо", поясни водещият.

Луиз Елизабет Глюк пише поезия и есета. Носител е на много големи литературни награди в Съединените щати, включително Националния хуманитарен медал, наградата Пулицър, Националната награда за книга, наградата на Националния кръг на критиците на книгата и наградата на Болинген, наред с други.

Едно от изданията ѝ с поезия "Селски живот", заема позиция в класацията "Книгите, които всеки съвременен човек трябва да прочете", наред с класики като "Да убиеш присмехулник" на Харпър Лий, "Жестокото присъствие на времето" на Дженифър Игън и  "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес.

Глюк е родена на 22 април 1977 г. в Ню Йорк сити, САЩ. Завършила е университета "Клумбия" в родния си град.

Нобеловата награда за литература е сред 5-те Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на Алфред Нобел.

Тя се връчва ежегодно на жив писател или поет, от която и да е страна, създал „в областта на литература най-забележителния труд с висши идеали“.

Наградата се присъжда с решението на петчленен Нобелов комитет за литература към Шведската академия, която обявява името на избрания лауреат в началото на октомври.

От България кандидати за Нобелова награда за литература са били Пенчо Славейков, Иван Вазов, Иван Грозев, Елисавета Багряна.

До днес обаче нито един българин не е печелил престижния приз, макар че Елиас Канети е роден в България /Русе/. Той пише на немски и не говори български.

Като австрийски писател става нобелов лауреат за литература за 1981 г. „за творби, белязани с широки възгледи, богатство на идеи и артистична сила“.

„Спасеният език. Историята на една младост“ е първият том на неговата автобиографична поредица, която довежда до номинирането на писателя.

Снимка Mundopoetico.es


 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Няма коментари към тази новина !