Традиционните медии са жизненоважни: Елизабет II

06.10.2020 12:03 | Видян 988 пъти

Традиционните медии са жизненоважни: Елизабет II

Британската кралица Елизабет Втора похвали традиционните медии в послание към журналистите, в което заяви, че те извършват жизненоважна обществена услуга по време на пандемията от COVID-19, пише "Гардиън". В момент, когато известните вестници и телевизии са критикувани и обвинявани, че предлагат фалшиви новини от президента на САЩ Доналд Тръмп и други световни лидери, посланието на 94-годишната кралица е рядко признание.

"Пандемията от COVID-19 отново показва колко важна обществена услуга осигуряват традиционните медии, както на национално, така и на регионално ниво", се казва в послание на кралицата до Асоциацията на британските новинарски медии. "С драматичните промени, които преживява светът ни, разполагането със заслужаващи доверие надеждни източници на информация е жизненоважно, особено при наличието на толкова много източници, които се надпреварват за вниманието ни", пише тя.

Както навсякъде по света, и във Великобритания традиционните медии са притиснати от финансови ограничения. Председателят на Асоциацията Хенри Уокър придружи изявлението на кралицата със статия, насочена срещу американските технологични гиганти. В нея се казва, че рекламните приходи, постъпващи някога във вестниците, сега отиват в Гугъл и Фейсбук, без те да допринасят с нищо за медийната индустрия.

Миналата седмица Гугъл обяви ангажимент да плати 1 милиард долара за лицензирано съдържание от медии по целия свят в рамките на следващите три години. Това обаче е нищожна част от рекламните приходи, които печатните медии по света са изгубили в последните две десетилетия.

Не всички членове на кралското семейство се отнасят така радушно към пресата. Например внукът й принц Хари в момента съди едновременно компанията на Рупърт Мърдок News UK и Reach, част от която е "Дейли Мирър". Съпругата му Мегън пък води съдебна битка за 3 милиона паунда с издателя на "Мейл от Съндей".

Източник: Сега

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Няма коментари към тази новина !