70 г. Военен театър

20.09.2020 21:40 | Видян 1119 пъти

70 г. Военен театър

Въпреки напрегнатите обстоятелства тази година, Театър БЪЛГАРСКА АРМИЯ открива новия сезон 2020/2021 с празничен дух и жажда за творчество. Освен откриването на сезона, повод за радост е и честването на 70 годишнината на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“.

Този сезон, повече от всякога, целим да поддържаме духа и културният живот от сцената, защото вярваме, че театърът може да сплотява, радва, вълнува, ако щете и да лекува душата на всеки един от нас. Първото представление за сезона е “НОЖИЦА ТРЕПАЧ” (23 септември). Постановка играна над 15 години, в която, Вие, нашите зрители, сте главният герой. Зашеметяваща комедия, в която публиката играе пряко в разкриването на убийството на известна пианистка, за чиято смърт са заподозряни всички.

Тъй като този сезон решихме да започнем с усмивка, в програмата за СЕПТЕМВРИ ще гледате постановките: “КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН” от Оскар Уайлд (24 септември).

Сюжетът на пиесата се завърта около сърдечните вълнения на две аристократични двойки. В преследване на любовта си те устремно прелитат през комични недоразумения и абсурдни препятствия. Представлението се играе от 20 години на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ и тази година ще продължава да ни разсмива и умилява.

“СЕКС, НАРКОТИЦИ И РОКЕНДРОЛ“ от Ерик Богосян (28 септември). Ивайло Христов, Добрин Векилов-ДОНИ и Коцето-Калки от 28 години ни разказват за рокендрола, а ние искаме поне още 28 години да ги гледаме заедно на сцена… Спектакъл както за удоволствието от музиката и „лекият живот“, така и за екзистенциалното страдание на човека.

“КАФЕ С ПРЕТЕНЦИЯ”, от Георги Марков (25 септември). Най- новото попълнение в репертоарът на театъра с актьорите Иван Радоев, Юлиан Вергов и Моню Монев. Трима мъже на средна възраст, приятели, в очакване на две дами, с които се запознават случайно същият ден на Раковска. Неочакваната развръзка води до куп нелепи и смешни ситуации. Една на пръв поглед непретенциозна среща, изпълнена с много претенция и аромат на кафе.

“МНОГО ШУМ ЗА НИЩО”, от Шекспир, който и да е той (30 септември). От 25 години “Много шум за нищо” е на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“. Историята разказва за дръзкото младежко любовно опиянение, без да спестява болката и страданието. По думите на режисьорът, Красимир Спасов “МНОГО ШУМ ЗА НИЩО” не е афоризъм, който с дяволита усмивка разрешава дребни любовни недоразумения, а метафора на безплодните усилия на човешкото същество да намери себе си в едни враждебен и хаотичен свят.

“ЕДНА НОЩ С ТЕБ” (30 септември) от Макъл Уелър е една особена любовна история

разказана от актьорите Стефка Янорова и Георги Кадурин. Линди и Адъм, на около 50 годишна възраст, се срещат насаме в хотел в Ню Йорк. Но, с колкото и желание да подхождат един към друг, отношенията им никога не достигат до разбирателство. Една история с романтична усмивка, която буди у нас желание за лично щастие и споделеност. “АРСЕНИК И СТАРИ ДАНТЕЛИ” от Джоузеф Кесърлинг (25 септември).

Една изпълнена с неочаквани ситуации и много сатира пиеса, в която известния театрален критик и страстен противник на брака - Мортимър Брустър не може да устои на чара на красивата Илейн, както и на досадата да я изпраща всяка вечер и й предлага брак. Но... до насладата на медения месец така и не се стига.

Причината се оказва доста неочаквано откритие. В старата ракла, в дома на неговите лели – Аби и Марта, чиято богоугодна благотворителност е добре позната из целия град, Мортимър открива труп. Оказва се, че това е 12-тата им жертва. С идеята да „облекчат живота им”, Аби и Марта черпели самотни хора, които приютявали в техния пансион, с чаша Бъзово вино… Можете да си представите докъде стига тази криминалната пародия.

“ШВЕЙК” от Юрий Дачев (29 септември). Дааа... Много искам да пия бира с Швейк! Добър до глупост, а не добър от глупост. Добър и велик, велик с добротата си. Швейк е преживял всички патила на света. Войни, кризи, лицемерни величества, похотливи хазяйки, доносници и попове… И продължава да крачи, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка. Препъва се и кани наляво и надясно на чаша бира в шест часа след войната... Дааа... Много искам да пия бира с ШВЕЙК с Герасим Георгиев- ГЕРО и Валентин Танев.

Сега! Верен на традициите, репертоарът на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ включва както български пиеси, така и класически и съвременни творби от световната драматургия. Следете програмата ни тук. Ще се смеем, ще плачем, ще преживяваме и ще се вдъхновяваме заедно. През този сезон подготвяме 5 нови заглавия, както и спектакъл по случай 70 годишнината на театъра, върху които работят Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова.

Режисьорите, които ще работят на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ са Иван Урумов, в когото припознаваме режисьорът на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“; Диана Добрева и Стоян Радев, лицата на съвременната българска режисура, както и доайенът Красимир Спас.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Няма коментари към тази новина !