Христос в космически кораб лети над лековит извор

14.09.2020 12:36 | Видян 1142 пъти

Христос в космически кораб лети над лековит извор

Добърско е едно от малкото места у нас, което влиза в Световното наследство на ЮНЕСКО, но доста българи не го познават. Така че 4 дни почивка за 22 септември са идеален повод за поправяне на грешката. Причината за славата на селото една малка черква на име Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, точно под неговия мегдан на най-високото място в полите на планината.

Храмът е уникалнен заради нещо, което не може да се види никъде другаде по света – фреска на Исус Христос, който е зографисан така, сякаш лети в космически кораб. Спори се за възрастта на черквата – дали е от 1122 г., както е изписано на плочата пред олтара й, или от 4-5 в. по-късно. Като атмосфера и начин на изписване на интериора напомня Боянската – също част от списъка на ЮНЕСКО.

Черквата в Добърско обаче има лековит извор в прекрасно поддържаната си розова градина. Според легендата, като използвали водата от него, някои от ослепените войници на Самуил прогледнали. Затова всеки дошъл тук, измива очите си с лековитата вода, чиито качества да помага за преодоляването на различни заболявания са и научно доказани. Самото село се намира на изключително живописно място в подножието на Рила: там, където тя едва се отделя от Пирин, към който се откриват чутовни гледки.

За туристите има както къщи за гости, така и приятен хотел с механа с градина. Съвсем близо, след като пресечете жп пътя на теснолинейката, е курортното село Баня, което пък е досами Банско.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Мърляво правене на пари: Кралското...

Меган Маркъл предизвиква „крясъци“ от Двореца заради...

Няма коментари към тази новина !