Разлог е чудесен за кулинарен туризъм

14.09.2020 09:55 | Видян 610 пъти

Разлог е чудесен за кулинарен туризъм

Разлог, който макар и една идея по-близо до София, винаги остава в сянката на Банско, всъщност е приятен град за уикенд. Ако влезете от втората отбивка към него от пътя за ски-столицата, първата туристическа атракция е прекрасна конна база в полите на планината.

В центъра пък препоръчваме езерото, което се намира под централния площад. То е доста по-добре поддържано от софийската Ариана – от направените от зеленина фигури на мъж и жена, които са разположени в него и са чудесен обект за снимки и селфита, островите с плачещи върби, бирарията в единия край, окичена с цветя. До него е направен вечен прабългарски календар със зодиите, които по-скоро познаваме от китайския хороскоп, но драконът е Змей, а тигърът е Барс например. Има и артинсталация на другия бряг.

Площадът открива пътя към главната улица (с много класни заведения и отлично поддържана зеленина) и успоредната на нея улица покрай реката, където също има доста места за хапване и пийване. Ние обаче се качихме до края на града, вече в подножието на Пирин, за да опитаме при майстора Димчо в Слънчевата механа основни неща от типичната местна кухня.

Кратък курс:

Шупла е плосък местен хляб, който е идеална основа за мезета като

Пенджур – домашна лютеница, но от по-едри червени чушки

Бабичка е луканкоподобен колбас, по-голям от Разложкия старец

Онези, които търсят националната кухня ще опитат и пилешко, и свинско Катино мезе – важен специалитет за региона с гъби, чушки, доматено пюре. Друг хит е агнешката Капама. Те вървят идеално с Циганска баница, която тук се прави не само с шарена сол или пипер, но с комбинация от планински подправки.

Оригинален е и катъкът – тук към цеденото мляко и прекрасното местно сирене прибавят зелени и червени чушки. Наред с бабички, старци и суджуци, много тачена и доста вкусна и Кървавицата. Освен фирмения крем-карамел, който не е национално ястие, в листата с десертите заслужава внимание Баницата с локум, която е сиропирана като баклава.



автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !