Бирата мотивира спортуването: учени
26.08.2020 15:50 | Видян 1751 пъти
Те са провели серия от тестове, които доказват, че след спортни упражнения умерената консумация на до 0,5 л. бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата. Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и СО2 от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Паралелно с това, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, тя има ниско до средно гликемично натоварване.
Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкоза в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкоза постепенно. Освен, че бирата и особено безалкохолната, хидратира след спорт, вече има изследвания, че пивото влияе и върху мотивацията за спортуване, когато става въпрос за постоянство при тренировки. Проучванията сочат, че хората, които пият бира в умерени количества са склонни към повече тренировки, за разлика от тези, които се въздържат До това заключение са стигнали и учените от Катедрата по социология в Университета в Маями.
Организираният от американските учени експеримент показва, че жените, които консумират бира спортуват 7.2 минути повече седмично от въздържателките. Десет стандартни чаши бира на месец са свързани с увеличение с 2.0 % на вероятността човек да се занимавате с интензивна физическа активност. Умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично. Резултатите от оценката при мъжете са подобни на тези при дамите.
Наскоро учени от Нидерландия са установили, че бирата съдържа и пробиотици, които също имат важна роля за възстановяване на организма след спортни натоварвания. Пробиотиците имат главна роля в поддържането на добро състояние на микрофлората в човешкия организъм, която е съвкупност от различни бактерии.
Доказано е, че те възстановяват баланса на стомаха, особено след заболяване, когато приемът на антибиотици или физическото претоварване може да наруши естествения баланс в червата. Често се приемат под формата на добавки, напитки и храна, като добрата новина за любителите на кехлибарената течност е, че консумацията на пиво в умерени количества способства снабдяването на организма с пробиотици и други полезни вещества.
Според най-новото проучване по темата, проведено от проф. Ерик Клаасен от Амстердамския университет, процесите на ферментация и различните щамове дрожди определят нивата на пробиотиците в пивото. С високо съдържание на пробиотици се отличават най-вече мътните и нефилтрирани бири. Според него по-силните бири са по-благоприятни от гледна точка на съдържанието и наситеността на пробиотици, но препоръчва да бъдат консумирани с мярка.
НАЙ-НОВИ
Дядо Коледа като млад и беден, преди...
Дядо Коледа като млад и беден, преди да почне работа в...
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !