Огнени колесници отведоха Бен Крос на небето

20.08.2020 12:29 | Видян 1168 пъти

Огнени колесници отведоха Бен Крос на небето

Още една ярка звезда залезе от небосклона. Става въпрос за актьора Бен Крос, който ни напусна на 72-годишна възраст. Той издъхна във Виена след битка с рака. Тъжната новина потвърди първо дъщеря му Лорън.

„Съкрушена съм да споделя с вас, че милият ми баща издъхна преди няколко часа. Беше болен от доста време, но през последната седмица състоянието му се влоши драстично. Благодаря ви за подкрепата през годините. Той наистина се наслаждаваше на срещите си с вас", написа в социалните мрежи тя.

Верните фенове на звездата знаят, че рожденото му име е Хари Бърнард Крос и е роден на 16 декември 1947 г. в Лондон. Преди да се прочуе по цял свят с ролята на олимпийския атлет Харолд Ейбрахамс в лентата „Огнените колесници“ през 1981-а, той се занимава с какво ли не. Сред професиите, които е упражнявал, са чистач на прозорци, дърводелец и сервитьор.

Актьорското майсторство обаче го влече от детството. Участвал е в редица училищни пиеси, като най-голямата му роля е тази на Исус, когато е едва на 12. През 1970 г. е приет в лондонската Кралска академия за драматично изкуство, изстреляла на върха и други знаменитости като Антъни Хопкинс, Гленда Джаксън и Джон Гилгуд. След завършването си Крос се занимава активно с театър, но за кратко.

През 1976-а се разписва с първата си поява на голям екран – в „Недостижимият мост“, където си партнира с Шон Конъри. Малко след това участва в мюзикъла „Чикаго“, който го превръща международна звезда. Именно заради ролята на Били Флин в мюзикъла критиците забелязват таланта му и така печели място в каста на „Огнените колесници“. Сред най-популярните продукции с негово участие са „Стар Трек“, „Първият рицар“, „Капитан Немо“ „Механикът“, „Орденът“ и други.

През 2006 г. Бен решава да заживее у нас – родината на третата му съпруга Деяна Бонева. Двамата дори вдигнаха сватба по стари български обичаи на фестивала в Жеравна. Във филмографията си има и български заглавия, например „Диви и щастливи“. Затова не е изненада и че редица родни артисти го почетоха. „Във времената, в които всеки за всеки е "брато", смея да мисля, че той ме смяташе за духовен брат!

Безумно обичаше България и красотите ни, възхищаваше се на историята ни! Помня го от 70-те години, участваше във всеки втори як английски филм. Гледах с отворени очи “Огнените колесници” и финалното бягане на Бен - може би първия спортен филм в живота ми! После като злия принц Малагант определено надигра Ричард Гиър в “Първият рицар”. Подаде за дузпа на Бербо в популярната реклама с двамата, където той беше “Джентълменът от Лондон”!

Имахме десетки разговори за “воденето” и актьорската игра... Бен Крос! Лек път, братко!", написа журналистът и тв водещ Ники Кънчев. “Скъп приятел на България и колега, с когото сме работили много пъти! Почивай в мир, приятелю! Много ми е мъчно!”, включи се и актьорът Георги Златарев. Ансамбъл „Българе“ също пуснаха трогателен пост, който гласи: „Истински и земен! Приятел и еталон! Вселена! Сбогом, Бен Крос! Беше чест да те познаваме!“.

Бен се е занимавал още с музика, сценарии и е писал статии за английски издания. Освен това е писал текстове за албум на Васил Петров, който излезе на музикалния пазар през 2007 г. Двамата дори са изпълнявали рамо до рамо песни на Франк Синатра на фестивала „Аполония“. Актьорът е автор и на мюзикъла Rage, който се играе във Великобритания.

Освен в София Крос е живял на много места по света – в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Виена и други. Затова е владеел свободно испански, италиански и немски език.

Заедно с трайната следа в киноиндустрията Бен оставя след себе си две деца. Това са Лорън и Тиодор, които са плод на любовта му с първата му съпруга Пенелъпи Бътлър.

Източник: Monitor
Снимка: Петър Вълчев

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Шеметните Милица Гладнишка и Нона...

Камен Алипиев - Кедъра „отвръща на артистичната...

Стоичков запя с Тони Димитрова и...

Христо Стоичков запя в зала 1 на НДК. На мястото, където...

Няма коментари към тази новина !